Verdediging van Ajax is nog steeds kwetsbaar

Luis Suarez (links) strijdt om de bal met Juanito van Atlético Madrid. Foto AP Ajax's Luis Suares, left, vies for the ball with Atletico de Madrid's Juanito, right, during the Amsterdam Tournament at the Arena Stadium in Amsterdam, Netherlands, Friday, July 24, 2009. (AP Photo/Ermindo Armino)
Luis Suarez (links) strijdt om de bal met Juanito van Atlético Madrid. Foto AP Ajax's Luis Suares, left, vies for the ball with Atletico de Madrid's Juanito, right, during the Amsterdam Tournament at the Arena Stadium in Amsterdam, Netherlands, Friday, July 24, 2009. (AP Photo/Ermindo Armino) AP

Ajax3Atlético Madrid3

Ruststand 1-2. 8. Cvitanich 1-0, 29. Simao 1-1, 41. Agüero 1-2, 70. Rommadahl 2-2, Rodriguez 2-3, 90. Suarez 3-3 (strafschop). Scheidsrechter: Eric Braamhaar. Toeschouwers: 20.435.

Op de dag dat Ajax zich presenteerde aan het thuispubliek kwam het belangrijkste nieuws niet van het veld, maar van het transferfront. Demy de Zeeuw (26) speelt de komende vier seizoenen voor Ajax.

De middenvelder komt voor ruim zeven miljoen euro over van AZ. De Zeeuw werd gisteravond gepresenteerd aan het publiek, nog voordat Ajax in een oefenduel met 3-3 gelijkspeelde tegen Atlético Madrid.

Trainer Martin Jol lijkt daarmee zijn selectie rond te hebben voor komend seizoen, dat voor Ajax volgende week begint met een uitduel in de competitie bij FC Groningen. Jol: „Met Demy hebben we er een speler bij die op meerdere posities inzetbaar is. Daarnaast is hij redelijk productief.”

Met de transfer van De Zeeuw werd voorbijgegaan aan de belangrijkste wijziging bij Ajax. Want Jol, deze zomer gekomen van Hamburger SV, lijkt definitief af te rekenen met het driespitsensysteem. Co Adriaanse was negen jaar geleden de eerste trainer die het systeem ter discussie stelde bij Ajax, omdat het niet meer bij het moderne voetbal zou passen. Zeven trainers later is de huisstijl van Ajax niet langer heilig, vindt Jol. Voor hem is het een logisch besluit na de inventarisatie die hij maakte bij Ajax. „Als je spelers als Finidi en Overmars hebt, dán speel je met vleugelspitsen. Nu niet”, refereerde Jol aan de jaren negentig. Hij speelde gisteren met het aanvalsduo Luis Suarez en Dario Cvitanich. De Serviër Miralem Sulejmani begon op de bank, maar schitterde soms in de tweede helft.

Jol focust zich in de laatste fase van de voorbereiding nadrukkelijk op het tweespitsensysteem. Zowel tegen Bristol City (4-0 winst) als tegen Southampton (4-1 winst) werd de aanval gevormd door een duo (Suarez en Sulejmani). Cvitanich miste die wedstrijden door een lichte blessure. Hij begon gisteren wel in de basis.

Waar Jol aanvallend geen twijfels heeft, is het in verdedigend opzicht nog zoeken. Het vertrek van Thomas Vermaelen wordt opgevangen door Toby Alderweireld, een 20-jarige Belg uit de Ajax-opleiding. Hij vormde een duo met Rob Wielaert. Dat overtuigde nog niet. Zodra Atlético, met Europees topscorer Furlan in de ploeg, gevaarlijk werd, oogde de Ajaxdefensie nog onzeker. Verder vielen er nog slordigheden te bespeuren.

Behoudens de aankoop van De Zeeuw heeft Ajax zich rustig gehouden op de transfermarkt. Naast De Zeeuw werd alleen verdediger Timothée Atouba (Hamburger SV) aangekocht, die gisteren nog niet wedstrijdfit was. Thomas Vermaelen (Arsenal), Robbert Schilder (NAC), Dennis Gentenaar (VVV) en Leonardo (onbekend) vertrokken uit Amsterdam.

Op het middenveld is het dringen bij Ajax. Jol streeft naar een ‘ruit’ op de middelste linie. Hij begon met Urby Emanuelson (links), Kennedy (rechts) en Ismaïl Aissati (punt naar voren). Evander Sno speelde verdienstelijk als defensieve verdediger. De Spanjaard Gabri, vorig seizoen vaak geblesseerd, hoopt op tijd fit te zijn voor het begin van de competitie.

Ajax begon fel en gretig aan het duel met Atlético. Het leidde al snel tot de 1-0 door Cvitanich (assist Suarez). Atlético kwam terug via Simão en Agüero, de schoonzoon van Maradona.

Na rust kopte invaller Rommedahl de 2-2 binnen. Maxi Rodriguez zette Atlético weer op voorsprong, aanvoerder Suarez maakte in de slotminuut de gelijkmaker uit een strafschop: 3-3. Jol, niet ontevreden: „Atlético gaf ons de weerstand waarop we hoopten. We gaven twee goals weg, maar we toonden de veerkracht om terug te komen.”

    • Jan Cees Butter