Veel onduidelijkheid over cybercriminaliteit

Cybercriminelen worden slimmer en dat leidt tot enorme schade (NRC Handelsblad, 15 juli). Internetmisdaad gaat om grof geld. Maar moeten we de genoemde cijfers geloven? Je kunt volgens het artikel voor 600 euro een botnet (een netwerk van geïnfecteerde computers) `kopen` en daarmee duizenden euro`s per week verdienen. En dat leidt dan tot een schade van 205.000 euro (!) per getroffen bedrijfscomputer, nota bene door de enkele infectie met een virus dat slinks bank- en creditcardgegevens doorstuurt.

Botnets zijn de afgelopen jaren inderdaad onmiskenbaar een groot probleem geworden, vooral door de onzichtbaarheid van computerinfecties en de mondiale schaal waarop misdadigers kunnen opereren. De omvang ervan is echter, juist door die onzichtbaarheid, moeilijk in te schatten. Cijfers erover zijn veelal afkomstig van bedrijven die antivirusprogramma`s en brandmuren willen verkopen. Het klakkeloos overnemen van diverse spectaculaire cijfers van fabrikant van netwerkapparatuur Cisco is stemmingmakerij. Dat helpt ons niet om inzicht te krijgen in internetmisdaad en draagt ook niet bij aan bestrijding van dit probleem.

    • Universiteit van Tilburg