Vader Federer wacht schok

Voor Wimbledon hadden zijn vrouw Mirka en hij het scenario al doorgenomen. Als Roger Federer de finale zou halen, en de vliezen onverhoopt braken, zou hij toch de baan opgaan. „Want Mirka weet hoe belangrijk het voor mij is om een vijftiende grandslamtitel te winnen”, aldus de tennisser.

Zo ver kwam het niet. Federer schreef geschiedenis en vloog terug naar Zwitserland met zijn hoogzwangere vrouw. Gisteren maakte hij de geboorte van hun tweelingdochters alsnog bekend via – heel modern – Facebook: „Ik wil spannend nieuws met jullie delen: gisteravond laat zijn Mirka en ik in Zwitserland trotse ouders geworden van een tweeling! We hebben ze Myla Rose en Charlene Riva genoemd en ze maken het goed net als hun moeder. Dit is de mooiste dag van ons leven!”

Nog geen minuut later stroomden de eerste reacties binnen. Van ‘Hier komen de tennissters van de toekomst’, tot ‘de Williams-zussen vallen straks in het niet bij de Federer-zussen’. Nu al wordt gespeculeerd wie Roland Garros voor haar rekening neemt en wie Wimbledon. Gisteren stond de teller op 1.500. „Niet meer dan twee felicitaties per persoon, per dag”, waarschuwt de webmaster. „Maximaal duizend tekens.”

De geboorte van Federers kinderen was met veel geheimzinnigheid omgeven. De Zwitser weigerde de afgelopen maanden op speculaties over de uitgerekende datum in te gaan. En pogingen van nieuwsgierige journalisten om iets van hem los te krijgen, werden met snedige antwoorden afgedaan. Fed Express is niet alleen gesteld op zijn privacy, hij wilde zijn tegenstanders ook niet een mentale voorsprong geven.

De Zwitser is ervan overtuigd dat het vaderschap zijn carrière niet nadelig zal beïnvloeden. „De twee zijn prima te combineren”, liet hij eerder dit jaar weten. Maar vaderende collega-tennissers weten beter. „Ik weet zeker dat hem een schok te wachten staat”, zei Ivan Ljubicic, vader van een acht maanden oude zoon. „Je prioriteiten veranderen. Je bent niet meer de persoon om wie alles in het huishouden draait. Ik had het gevoel dat ik mijn vrouw voor een tijdje moest afstaan.”

De geschiedenis leert dat veel tennisvaders doorschieten in het relativeren van persoonlijk succes. Meervoudig grandslamkampioenen als Boris Becker, Jevgeni Kafelnikov en Andre Agassi wonnen als vaders nog maar één grote titel. Alleen Jimmy Connors wist het ouderschap goed te combineren met een tenniscarrière.

De eerste tekenen van ‘verslapping’ dienen zich inmiddels aan. De Zwitserse krant Blick schrijft dat Federer overweegt de Masters in Montreal over te slaan. Hij heeft iets meer tijd nodig om zich te bezinnen op zijn toekomst.

Meer geboortenieuws op www.facebook.com/Federer

    • Danielle Pinedo