Stabiel in coma maar geheel vergeten

Eerste poging. De woordvoerster van het Tel Hashomer Ziekenhuis, dichtbij Tel Aviv:

Hoe gaat het met uw bekendste patiënt, Ariel Sharon?

„We hebben niets nieuws te melden. De situatie is onveranderd, volkomen stabiel.”

Op welke afdeling ligt hij?

„Hij ligt tegenwoordig in het Rehabilitatie Ziekenhuis, een speciale afdeling van het ziekenhuis.”

Rehabilitatie? Betekent dat dat er zicht is op enige vorm van herstel?

„Nee, op dit moment niet. De toestand is stabiel, zoals ik zei.”

Tweede poging. Wasseem Khoury, voorzitter van de Ariel Sharon-fanclub op Facebook:

Wat kunt u vertellen over de toestand van uw idool?

„We weten daar helemaal niets over.”

Leeft Sharon eigenlijk nog wel onder het Israëlische publiek?

„Ik denk dat zijn ideeën nog altijd leven in de harten van veel Israëliërs. Benjamin Netanyahu volgt bovendien het pad dat Sharon heeft uitgestippeld.”

Zo veel – of liever: zo weinig – kom je te weten over de toestand van Ariel Sharon. Stil is het rondom de voormalige Israëlische legerleider en premier, die op 4 januari 2006 in een coma raakte. Uit die coma, veroorzaakt door een zware hersenbloeding, is de inmiddels 81-jarige Sharon nooit ontwaakt. Medische feiten over Sharons toestand komen nauwelijks naar buiten, behalve dat hij aan een beademingsmachine ligt.

Het lijkt niemand in Israël ook echt te interesseren. Er staan geen wachtende camera’s voor het ziekenhuis waar hij al drieënhalf jaar ligt. Nergens vind je in een huis Sharon-posters. De ‘tank’ van weleer lijkt weggepoetst uit het Israëlische collectieve geheugen.

Het blijft toch gek. Tijdens zijn werkzame leven werd Ariel Sharon nog door iedereen geliefd of gehaat. Geadoreerd om zijn imago van meedogenloze generaal en zijn terugtrekking uit de Gazastrook, verguisd om precies dezelfde redenen.

Rondom de familie-Sharon is het al even stil. Omri, Sharons zoon, werd parlementslid, maar moest vorig jaar na enkele corruptieschandalen acht maanden celstraf uitzitten. Met zijn broer Gilad waakt Omri Sharon voor het leven van zijn vader. Zij zien erop toe dat de coma niet beëindigd wordt. Foto’s zijn nooit vrijgegeven, dus onbekend is hoe Sharon er „in vegetatieve toestand” uitziet.

Guus Valk