Staat wijst koop Essent van de hand

Het kabinet heeft een voorstel om energiebedrijf Essent te kopen begin dit jaar naast zich neergelegd. De publieke aandeelhouders van Essent, onder leiding van de provincie Noord-Brabant, lieten weten „een vriendenprijs” te kunnen maken. Het kabinet is hier niet op ingegaan.

Dat schrijft de Volkskrant vandaag op basis van een reconstructie van de overname van Essent door de Duitse concurrent RWE. Het Duitse bedrijf bood begin dit jaar 9,3 miljard euro voor Essent. Kort daarna kwam er ook een bod op Nuon, van het Zweedse Vattenfall.

Vanuit de politiek was er veel kritiek op de voorgenomen overnames. Zeker op die van Essent. RWE was een van de meest vervuilende energieconcerns in Europa. Ook rees de vraag of Nederland zijn energiebedrijven wel in buitenlandse handen moest laten komen? Was het niet beter om Nuon en Essent tot een grote nationale kampioen te laten fuseren?

Annemarie Moons, tot voor kort gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, zegt dat er in Den Haag overleg is geweest met de aandeelhouders van Essent over het eventueel voorkomen van de deal met RWE. Er wordt voorgesteld dat de staat de aandelen Essent overneemt. „Als je banken kunt kopen, dan misschien ook de energiebedrijven wel”, zegt Moons.

Maar het kabinet gaat er niet op in. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) zegt in een reactie dat het oprichten van een nationaal energiebedrijf zou hebben geleid tot „een Sovjet-Russisch model” dat voor de consument niet gunstig zou zijn geweest. Ze betwijfelt of een nationale kampioen meer leveringszekerheid had kunnen bieden. Bovendien zou er met zo’n monopolistische speler weinig terecht komen van alle initiatieven om meer groene stroom te produceren.