selectie

Valery Gergjevs visie op de Russische componisten. Ned.2, 13.00u. VALERY GERGIEV/DIRIGENT Nederland, 1999. Foto: Marco Borggreve/Hollandse Hoogte Valery Gergjev
Valery Gergjevs visie op de Russische componisten. Ned.2, 13.00u. VALERY GERGIEV/DIRIGENT Nederland, 1999. Foto: Marco Borggreve/Hollandse Hoogte Valery Gergjev Hollandse Hoogte

informatief

Valery Gerjevs Rusland. Dirigent Valery Gergjev geeft zijn visie op de rol die muziek heeft gespeeld in de geschiedenis van Rusland. Een steeds terugkerend element in die geschiedenis is de wreedheid van de machthebbers. Muziek van o.a. Borodin, Sjostakowitsj, Prokofjev en Schnittke. Ned.1, 13.00-14.00u.

Stephen Fry in America: Deep South. De Britse acteur en presentator Stephen Fry reist in een Londense taxi door de VS. In afl. 2 is hij in het zuiden, waar hij overal restanten van het slavernijverleden aantreft. Ned.2, 18.00-19.05u.

Panorama: Forever yours. Als je het internet mag geloven, zoeken honderdduizenden Russische vrouwen een westerse man. Maar achter de vele dating- en huwelijkssites schuilen corrupte huwelijksbureaus en criminele organisaties. Met sexy foto’s en intieme liefdesbrieven van zogenaamd zoekende vrouwen maken ze contact met westerse mannen en ontfutselen hun geld voor een visum en ticket. Canvas, 20.10-21.00u.

praatprogramma

Zomergasten. Eerste aflevering van deze zomer, met een nieuwe presentator: Margriet van der Linden, hoofdredacteur van Opzij. De eerste gasten zijn de modeontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren, het succesvolle duo Viktor & Rolf. Ze praten over hun jeugd, hun samenwerking, de modewereld vroeger en nu en over homoseksuelen in Nederlandse reclames. Met fragmenten uit o.m. Neues vom Kleidermarkt , een documentaire over Yves Saint Laurent en uit films met Romy Schneider, Nicole Kidman en Julianne Moore. Hun keuzefilm is Maurice van James Ivory (zie ook de filmvoorkeur). Ned.2, 20.15-23.20u.

sport

Tour de France. Rechtstreeks verslag van de laatste etappe, over 160 kilometer naar de finish in Parijs. Ned.1, 13.40-17.55u.

Andere Tijden Sport: Feyenoord en Fortuyn. Twee dagen voor de finale van de UEFA-cup 2002 tussen Feyenoord en Borussia Dortmund in de Rotterdamse Kuip werd Pim Fortuyn vermoord. Moest de wedstrijd wel doorgaan? Een reconstructie van ‘72 uur waarin Rotterdam leefde tussen hoop en vrees’. Presentatie: Tom Egbers. Ned.1, 22.05-22.45u.

radio

De andere wereld. Serie gesprekken met gasten die op verzoek een brief schreven aan hun ‘jongere ik’. Vandaag: Hans Achterhuis, filosoof met maatschappelijke roeping. Hij schreef boeken over thema’s als straf, geweld en arbeid. Radio 1, 7.05-8.05u.