Politiek faalt in ogen van Blokker

„Oprukkende maatschappelijke verloedering”, „nationale uitverkoop van Nederlandse bedrijven” en „torenhoge faalpremies voor verliezen en mislukkingen”. Dat zijn zo de misstanden die ondernemer Jaap Blokker in het afgelopen jaar in de Nederlandse samenleving aantrof. Zijn oplossing? „Meer politieagenten”, „hogere straffen voor winkelovervallers” en „toezicht op het toezicht”.

Traditiegetrouw geeft de 67-jarige bestuursvoorzitter van Blokker Holding zijn ongezouten visie op de politiek en samenleving in het voorwoord van het jaarverslag van zijn onderneming. Hij richt zijn pijlen nu op bankiers, „kapitaalverschaffers die in 2008 kapitaalvernietigers werden”, en de terugtredende overheid die „oer-Hollandse ondernemingen aan veelal buitenlandse gelukzoekers verkwanselt”.

Vooral de verkoop van Nederlandse energiebedrijven aan Duitse en Zweedse ondernemingen baart Blokker zorgen. Hij sneert naar premier Balkenende die het in zijn ogen werkloos aanziet.

„In het VOC-tijdperk hadden wij onze windmolens zeker niet aan het buitenland verkocht.”

Blokker is blij dat het Kabinet afzag van de verhoging van de BTW, maar geeft het wel een tik om de oren voor de invoering van de verpakkingenbelasting. Die „onverminderd ridicuul is in haar bureaucratische opzet”, aldus Blokker. „Dus betalen wij nog steeds een belasting over touwtjes van theezakjes en hulsjes in toiletrollen, vanwege de ernstige schade die deze schijnen te veroorzaken aan het milieu.”

Jaap Blokker is samen met zijn broer Ad eigenaar van het grootwinkelbedrijf met winkelformules als Blokker, Intertoys en Tuincentrum Overvecht. Het concern boekte in 2008 een omzet van 2,8 miljard euro, een stijging van 2,5 procent ten opzichte van 2007. De nettowinst daalde met 13 procent naar 156,2 miljoen euro.