'NXP zat nooit in gevarenzone'

Chipfabrikant NXP moet zich concentreren op de winstgevende markten, zegt topman Clemmer. Van een dreigend bankroet of gedwongen verkopen is volgens hem geen sprake.

Topman Richard Clemmer van chipfabrikant NXP Foto Dierk Hendriks NXP topman Richard Clemmer foto: Dierk Hendriks Hendriks, Dierk

Je hoeft niet lang naar ’m te luisteren om te horen dat Richard Clemmer in hartje Texas werd geboren. De topman van chipfabrikant NXP werkte dan ook 23 jaar bij Texas Instruments, voordat hij als troubleshooter het noodlijdende Amerikaanse chipbedrijf Agere Systems wist te fuseren met een concurrent. „Hun aandelen zijn toen in twee jaar verdrievoudigd in waarde”, zegt hij, niet zonder trots.

Het is die reputatie die Clemmer bij NXP bracht. Het Nederlandse chipbedrijf, in 2006 verkocht door Philips, verkeert in de problemen door de economische crisis. Belangrijke afzetmarkten als de automobielindustrie en de consumentenelektronica zakten ineen. Tegelijkertijd drukt een torenhoge schuld op het Eindhovense bedrijf, opgelegd door grootaandeelhouder KKR.

KKR stelde Clemmer in 2008 aan als adviseur van het zittende management. Per 1 januari 2009 nam Clemmer de leiding over van Frans van Houten, die volgens de officiële lezing uit vrije wil vertrok. Van Houten had al wel een groot deel van een ingrijpende reorganisatie ingezet. Hij verkocht de divisie die chips voor mobiele telefoons maakte en gaf de opdracht tot het sluiten van verschillende fabrieken. Daardoor verliezen onder meer 1.235 NXP’ers in Nederland hun baan.

Gisteren maakte Richard Clemmer bekend dat NXP een mede-investeerder zoekt voor de afdeling die chips maakt voor settopboxen en digitale tv’s. Zijn voorganger Van Houten wilde juist investeren in deze divisie. Clemmer lijkt een andere mening toegedaan, omdat de tv-tak te weinig oplevert. „Focus. Dat hebben we nodig.”

Hoe zou u de situatie omschrijven waarin NXP nu verkeert?

„Het was vooral de pers die zei dat NXP in de gevarenzone verkeerde, dat heb ik nooit gezegd. Ik heb me behoorlijk geërgerd aan ongefundeerde verhalen die verschenen over faillissementen. Of dat NXP onderdelen moest verkopen om überhaupt te kunnen overleven. Herstructurering was nodig om onze productiekosten te drukken en te kunnen concurreren op wereldwijd niveau.”

U verkoopt nu in feite toch een gedeelte van de Home-divisie?

„Nee, dat zie je verkeerd. We zoeken een nieuwe kapitaalstructuur en we denken dat dat onderdeel het beter doet als er een stevige partner mee doet, met geld voor de benodigde investering in onderzoek en ontwikkeling. De kans is groot dat we straks bij dat segment niet meer de meerderheidsaandeelhouder zijn, maar het is niet onze de bedoeling om ons geheel uit de markt voor settopboxen en digitale tv’s terug te trekken.”

Maakt u zich zorgen over de schuldpositie van NXP?

„We hebben in een half jaar tijd 1,2 miljard dollar van onze schuld van 6 miljard dollar afgehaald. Dat kostte ons maar een paar honderd miljoen aan cash, en ik ben erg blij wat we bereikt hebben met die schuldenreductie. Het geeft ons een goede positie om verder te groeien. We hebben in het afgelopen kwartaal 26 procent meer omzet gedraaid en 89 miljoen aan operationale winst gegenereerd. Er is uitzicht op 10 tot 20 procent meer omzet in het komende kwartaal. Daarnaast besparen we veel, omdat onze fabriek in de VS dicht gaat en de vestiging in Caen (Frankrijk) verkocht is. We hebben genoeg tijd om cash te genereren: onze schuld is nu 4,8 miljard dollar en die lening hoeft pas in 2013 verlengd te worden.”

Hoe ziet NXP er over 2 jaar uit?

„We willen ons concentreren op de zogeheten high performance mixed signal chips, chips met zowel een analoog als een digitaal circuit. We doen het goed in verschillende segmenten van de autoindustrie, waar we marktleider zijn op het gebied van chips in autoradio’s, sluitsystemen en netwerken in auto’s. Ons marktaandeel neemt daar al jaren achter elkaar toe. De autoindustrie verkeert nu in een beroerde situatie met lage volumes, maar de vraag begint weer voorzichtig aan te trekken. We merken dat bijvoorbeeld in China, onder meer door stimuleringsplannen van de overheid.”

Zal het herstel van de autoindustrie op tijd komen voor NXP, of is ook hier consolidatie nodig, bijvoorbeeld met het Duitse Infineon?

„We willen marktleider zijn in de segmenten die het meest winstgevend zijn. Als een vorm of combinatie het mogelijk maakt om dat leiderschap te faciliteren, dan zouden we dat overwegen. Maar ik ben niet geïnteresseerd in een combinatie alleen voor schaalvergroting. Het kost vaak meer energie om twee bedrijven succesvol te fuseren. Uit onderzoeken blijkt dat 60 procent van de fusies uiteindelijk mislukt. Bovendien leidt het af van de strategie.”

Is NXP straks sterker dan in de eerste jaren van zijn bestaan?

„NXP is straks meer gefocused en neemt deel aan markten die stabieler en winstgevender zijn.”

Zou je kunnen zeggen dat NXP nu klaar is met snijden in de kosten?

„Ik denk niet dat een bedrijf in de halfgeleiderindustrie ooit klaar is met het snijden in de kosten. We zitten goed op schema met onze reorganistie, maar een zaak die probeert zoveel mogelijk banen te onderhouden en niet de bijpassende omzet heeft, zal uiteindelijk niet overleven.”

    • Marc Hijink