Nederland heeft juist heel veel vrijwilligers

Als de Olympische Spelen aan Nederland worden toegewezen, zijn tienduizenden vrijwilligers nodig om ze in goede banen te leiden. In het hoofdredactioneel commentaar van 21 juli staat dat die te vinden in een land waarvan de inwoners niet opvallen door hun gevoel voor dienstbaarheid wel eens de grootste opgave kon zijn. Volgens de Plausibiliteit POLS-module Vrijwillige Inzet 2007 van het CBS doen 5,6 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar aan vrijwilligerswerk. Dat is bijna de helft van de volwassen bevolking. De meeste vrijwilligers zetten zich zelfs in voor een sportvereniging. Het gevoel voor dienstbaarheid valt misschien niet zo op, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. NRC Handelsblad doet deze mensen tekort.

    • Erik Klaver Leiden