Modenichten

Mylou Oord Oord, Mylou

Onlangs kreeg ik een e-mail van een verontwaardigde lezer. Ze verweet me dat ik me te vaak kleed naar de ‘ridicule’ standaarden van homoseksuele modeontwerpers. Als je van hen al afstand zou willen houden, dan is dat vrijwel onmogelijk. De huidige mode is zo ongeveer uitgevonden door ‘de nicht’. Ik denk aan Christian Dior, Jean Paul Gaultier en Karl Lagerfeld. Om nog maar te zwijgen van het leger aan minder beroemde ontwerpers en stylisten.

Een groot deel van mijn vriendenkring bestaat uit modenichten. Op het eerste gezicht doen ze misschien denken aan Sacha Baron Cohens alter ego Brüno. Maar wie verder kijkt dan doorschijnende tops en rubberen broeken ontdekt een regenboog aan talent. Het is hun passie en fingerspitzengefühl dat op de lange termijn zorgt voor een nieuw modebeeld.

Ik vind het een feest met mijn modevrienden te vertoeven. Samen paraderen we over de straten. Af en toe klinkt er een kreet als ‘kankerhomo’. Dan geeft modevriend R. de betreffende schreeuwlelijk een dikke knipoog en lopen we rustig door, want we willen laten zien hoe het óók kan. Waarom niet in een zilveren glitterjurk van Addy van den Krommenacker over straat? Normaal is sowieso een relatief begrip. En praktisch? Praktisch is maar saai op de zaterdagmiddag. Inspireren en experimenteren hebben de hoogste prioriteit.

Volgende week is de Gay Pride in Amsterdam. De deelnemers laten zien dat ze trots zijn op hun levensstijl. Of ze tonen dat ze daarmee solidair zijn. Dat is ook in 2009 hard nodig. In de VS mogen homo’s en lesbiennes hun liefde voor de wet nog steeds niet bezegelen. En daarom juichen we het huwelijksbootje waarop burgemeester Cohen vijf Nederlands- Amerikaanse stellen trouwt extra hard toe. Als het had gekund, had ik mezelf en mijn uit Californië afkomstige homovriend ook opgegeven. Want er zijn maar weinig mensen die me vrolijker stemmen dan deze gouwe ouwe modehomo.

Gay Pride 30 juli t/m 2 aug. www.amsterdamgaypride.nl

    • Aynouk Tan