'Mode is hier vaak androgyn'

Foto’s die fashionblogger Garance Doré maakte tijdens de Amsterdamse modeweek. Foto’s Garance Doré Doré, Garance

Een meisje op de fiets draagt een tuniek over een spijkerbroek, haar haar losjes bijeen gebonden. Haar hoge, groene schoenen vallen op. Een jongen met een zwarte arbeiderspet, een zwarte broek en een auberginekleurig hemd staat stoer tegen een container geleund. Hij kan zo in een modeblad. Dit zijn de eerste foto’s die modeblogster Garance Doré maakte in Amsterdam tijdens de International Fashion Week. Ze worden in Foam geëxposeerd, met eerder werk van haar uit andere steden.

„In Amsterdam voelen mensen zich graag comfortabel in hun kleding,” concludeert Doré na een paar dagen fotograferen. „Maar dat moet ook wel, jullie fietsen de hele dag!” De modeblogster neemt tijdens de Fashion Week iedere dag foto’s van mensen op straat die haar opvallen door hun stijl. Voor modeblogs en ‘street fashion’ bestaat steeds meer belangstelling. Gerenommeerde glossy’s berichten erover en publiceren steeds vaker beelden van de straat. Doré werkt zelf voor diverse internationale bladen als Elle en Vogue. Haar blog geldt als één van de meest invloedrijke van dit moment.

Doré komt oorspronkelijk uit Corsica en startte haar modeblog eind 2006. Pas anderhalf jaar geleden begon ze foto’s te maken in de straten van onder meer New York, Londen en Parijs. Eerst fotografeerde Doré altijd frontaal van voren, maar dat werd ze zat. „Nu bepaal ik in overleg met de gefotografeerde de juiste pose. Dat kan bijvoorbeeld ook gewoon zittend op een terras zijn.”

Opvallend is het aantal jongens dat ze in Amsterdam al op de foto zette, terwijl op foto’s uit andere wereldsteden vooral vrouwen staan. Volgens Doré zijn de mannen hier niet bang feminien te lijken, terwijl de vrouwen zich hier niet heel vrouwelijk kleden. „De stijlen van man en vrouw lopen in elkaar over, beiden dragen de kleding heel cool en relaxed.” In Parijs zijn vrouwen tot alles bereid om er zo vrouwelijk mogelijk uit te zien, in New York zijn veel mannen bang voor alles wat naar unisex neigt, vertelt Doré.

Veel van de geportretteerden zijn net modellen. Doré geeft toe dat kleding bij mooie, slanke mensen nu eenmaal vaker goed staat. „Maar ik weet precies hoe ik het beste van mensen naar boven moet halen in een foto.”

Zie het blog garancedore.fr T/m 23 augustus te zien in Foam, Amsterdam.

    • Stephanie van Strijen