Mensjov?

Denis Mensjov rijdt een slechte Tour de France. Hij staat op de 48ste plaats met bijna een uur achterstand op gele truidrager Alberto Contador. Wat moet Rabobank eigenlijk nog met de kopman?

Michael Boogerd, oud-renner bij Rabobank: „Mensjov is redelijk productief. Hij heeft twee keer de Ronde van Spanje en één keer de Ronde van Italië gewonnen. Maar voor een renner die zoveel verdient, presteert hij ondermaats in de Tour. De ploegleiding moet een hartig woordje met hem spreken. Mensjov moet zich harder inzetten voor de ploeg. Het lijkt momenteel wel of hij zijn hoofd laat hangen. Ergens moet er iets mis zijn gegaan in de voorbereiding. Ik denk dat Mensjov ervan uit is gegaan dat hij wel een goede Tour zou rijden omdat het in Italië ook soepel verliep. Ik vrees dat hij de rest van het seizoen niet beter gaat presteren. Dan heeft hij het dit jaar dus alleen maar goed gedaan in de Giro.”

Jeroen Blijlevens, oud-renner: „Ik vind dat ze Mensjov gewoon bij de ploeg moeten houden. Hij heeft de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië gewonnen. Daarmee is hij de beste renner bij Rabo in de afgelopen jaren. De ploeg moet alleen van het idee afstappen dat Mensjov de Tour kan winnen. Daar is hij simpelweg niet geschikt voor. Ik denk niet dat Rabo een andere renner moet aantrekken om de Tour te winnen. Het is zeer waarschijnlijk dat Alberto Contador de Tour een paar jaar achter elkaar zal winnen. Als ze een andere renner aantrekken, komen ze waarschijnlijk bij iemand terecht die hetzelfde niveau haalt als Mensjov. Daar zouden ze niets aan hebben. Robert Gesink kan de komende jaren mogelijk wel iets laten zien.”

Maarten Ducrot, wielercommentator NOS en oud-renner: „Het huwelijk tussen de Rabobankploeg en Mensjov is niet gelukkig. Mensjov is een tragische en droevige vent. Ik vind dat eigenlijk wel leuk, maar op ploegleider Adrie van Houwelingen na begrijpen de mensen van de Rabobankploeg Mensjov niet. Hij is een man van stille wateren en diepe gronden terwijl ze bij de Rabobankploeg echte rekenaars zijn. Ze zeggen dat hij weinig praat en dat ze moeilijk contact met hem krijgen. Daar doen ze verder niets mee en dat is natuurlijk gelul. Mensjov is nu eigenlijk een soort slachtoffer. Woensdag leek het er bijna op dat hij opzettelijk viel. Hij ging zo vreemd op dat zebrapad af, dat hij wel moest vallen. Iedereen verwacht veel van Mensjov en dat is terecht. Ik denk ook dat hij meer kan dan hij laat zien. Ze moeten hem echter het gevoel geven dat hij begrepen wordt en dat gebeurt niet.”

Jacques Hanegraaf, oud-renner en -teammanager: „Er wordt binnen een maand vergeten dat Mensjov de Giro heeft gewonnen. Die ronde is van een lager niveau maar het is een grote wedstrijd en Mensjov is een goede renner. Ze moeten hem echter eens goed tegen de lamp houden. Als er niets mis is met hem op ethisch niveau, moet de ploeg hem gewoon weer voorbereiden voor de Tour van volgend jaar. Ze hebben immers geen renner die beter is dan hij. Als ik bij Rabo zat, zou ik mijn rennersportfolio goed opschonen en een aantal talentvolle renners van een jaar of 22 halen.”

Peter Post, oud-renner en-ploegleider: „Je moet als ploeg een renner hebben die de boel in gang houdt. Veel klassementsrenners hebben het in zich om knechten naar een hoger niveau te tillen, Mensjov niet. In de Tour laat hij het afweten. Volgens mij was zijn voorbereiding niet goed. Ik heb gelezen dat hij na de Giro op vakantie is gegaan. Dat kan niet als je de Tour wilt rijden. Je moet bezig blijven. Daar komt het onderzoek [naar een dopingaffaire waarin onder anderen Mensjov gehoord wordt] in Wenen bij. Mensjov heeft zich dat ontzettend aangetrokken. Daardoor liet hij het in het begin van de Tour al afweten. Ik denk dat hij nog een doorlopend contract heeft dus ze zullen volgend jaar ook aan hem vastzitten. Maar het is broodnodig dat ze renners aantrekken, want zo doorgaan heeft geen zin. De hele ploeg reed namelijk slecht. Ik heb werkelijk geen lichtpuntje kunnen ontdekken.”

    • Shari Kiljan