Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Hollands Facebook handbiker Saskia Stinenbosch

Saskia samen met vriend Hans
Saskia samen met vriend Hans

Mijn plannen

Saskia Stinenbosch fietst volgende week voor de derde keer mee in de 23ste Twentse rolstoelvierdaagse in Delden.

Fietsen?

„Ja, wij noemen dat zo. Handbiken. Aan de rolstoel zit een stuur, en dat zijn ook de pedalen.”

En wat voor een hebt u?

„Ik heb een longseat, een stoel met je benen vooruit. Er zijn ook kneeseats, dan zit je op je knieën. Dat zijn de fastframebikes, racefietsen, zeg maar. En dan zijn er nog handbikes, dat is een ADL met een voorstuk.”

ADL?

„Algemene Dagelijkse Levensbehoefte. Je gewone rolstoel, waar je de hele dag in zit, met een vijfde wiel aan de voorkant. Vorig jaar ging ik op de fastbike, maar ik weet niet of ik dat nu red, met mijn voet.”

Wat heeft u dan?

„Mijn knieschijven zijn versleten. En na een peesontsteking vorig jaar heb ik dystrofie.”

Hoe komt dat?

„De dokters denken dat ik in mijn puberteit te snel ben gegroeid. Kraakbeen groeit minder snel dan bot. Sinds mijn tweeëntwintigste loop ik met krukken. En na een peesontsteking kreeg ik dystrofie.”

En dat is...?

„Haha, ik wist wel dat die vraag ging komen. Ik heb het even opgezocht. Het is een stoornis in het regelmechanisme van de hersenen. Mijn been is sindsdien dik en opgezwollen. Kalknagels, haargroei, rood.”

Dus niet wandelen, maar fietsen?

„Vroeger werd er met de Nijmeegse wandelvierdaagse mee gefietst. Maar dat mocht niet meer, toen is Delden de rolstoelvierdaagse begonnen.”

Waarom mocht het niet meer?

„We gingen te snel, het werd te gevaarlijk.”

Blaren op uw billen?

„Ik heb een gelkussen, dan gaat het wel. Maar als het heel warm is, zweet je als een gek. Dat kan wel vervelend worden, zeker voor mensen met een dwarslaesie, die voelen het niet dat de huid kapot gaat. Met de hittegolf van 2006 is de vierdaagse daarom afgelast. Net als de Nijmeegse Vierdaagse trouwens.”

Gaat het om het tempo of de afstand?

„De afstand. Er zijn parcoursen van 15, 30, 50 en 70 kilometer. Ik doe de 50. Mijn vriend wou de 70 doen, maar dat trek ik niet. Hij doet een stapje terug voor mij.”

Weet u al wat u aantrekt?

„Het tenue van de Oldenzaalse wielerclub. Een fluorescerend geel shirt.”