Fruitige froyo

Een zomerserie over ijs. Vandaag ‘froyo’ van Pinkberry in New York.

Anna Hieronymus eet 'frozen yoghurt' ijs bij Pinkberry ijssalon in New York City Heijnen, Chantal

„Hi, welcome to Pinkberry.” „Enjoy the Pinkberry.” Verkoopster Xiao begroet klanten in accentloos Engels en met een Amerikaanse glimlach, maar verder zou je niet denken dat de ijssalon waarin ze werkt – inderdaad: Pinkberry – in New York staat. Dit is Koreatown, een stratenblok vol Koreaanse sauna’s en karaokebars, letterlijk in de schaduw van het Empire State Building. Koreatown is ook het epicentrum van de laatste voedseltrend in Amerika: frozen yogurt met een Koreaanse twist.

Er zijn nauwelijks verklaringen te vinden waarom het Koreaanse element zo belangrijk zou zijn, behalve dan dat de twee bekendste ketens hun banden met het land benadrukken. Red Mango is een van oorsprong Koreaans bedrijf, Pinkberry werd opgericht door twee Amerikaanse Zuid-Koreanen.

Het is niet de eerste keer dat Amerika van slag raakt door frozen yogurt. Twintig jaar geleden was TCBY – een acroniem voor The Country’s Best Yogurt – opeens hip. Maar het ijsproduct dat deze keten verkocht was gezoet, ontdaan van de bittere yoghurtsmaak en dikmakend. Net zo snel als de trend opkwam, verdween deze weer.

Nu opent elke paar dagen wel ergens een froyo-ijssalon. Het zijn verschillende bedrijven, maar hun namen klinken soms verdacht identiek. Iceberry. BerryLine. Freshberry. Berry Chill. Tangysweet. Caliyogurt. Yogiuberry. Truly Yogurt. Red Mango. Blue Mango.

De huidige froyo-opwinding begon in de kuststeden Los Angeles en New York, waar de klanten kosmopolitisch en rijk zijn en manisch doen over hun gezondheid. De ijssalons weten dat de illusie van gezond het beste verkoopargument is. Een paar panden naast Pinkberry in Koreatown zit bijvoorbeeld een Red Mango waar niet alleen de prijzen achter de maten staan (groot kost 7,95 dollar), maar ook het aantal calorieën per ijsje: Large: 270-300 cal. Ook bij de bakken met stukjes fruit die over het ijs worden gestrooid, staan de calorieën vermeld: een portie aardbeien bevat 10 calorieën, kiwi 20.

Lori Roberts is vrouw, 24, en ze volgt een opleiding tot basisschooljuf. Ze is fan van Pinkberry-froyo. „Het smaakt goed”, de bittere smaak is weer wat anders dan al dat zoet. Dan begint ze te doceren: „En fruit heeft bewezen goed voor je lichaam te zijn.”

    • Freek Staps