Digitale portofoons hinderen brandweer

Brandweerlieden in brandende gebouwen hebben problemen met digitale portofoons. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) blijkt dat zestien van de 25 regio’s hierover klagen.

De digitale portofoons, die worden gebruikt sinds het communicatienetwerk C2000 voor hulpinstanties is ingevoerd, functioneren volgens NVBR-vicevoorzitter Paul Verlaan over het algemeen goed. Alleen binnen gebouwen zijn er soms problemen. Gevolgen voor de veiligheid zijn er volgens hem niet of nauwelijks. „Brandweermensen zijn op veiligheid getraind. Als ze geen contact kunnen leggen, lopen ze naar buiten. Het is vooral inefficiëntie.”

Een aantal korpsen heeft besloten ook weer een oude, analoge portofoon mee te geven aan mensen die een pand binnengaan. „Daarmee is ook wel eens gekraak te horen, maar met digitale portofoons is er of wel, of geen contact”, aldus Verlaan.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) erkent het probleem, zegt haar woordvoerder. Inmiddels is er een onderzoek begonnen naar mogelijke oplossingen. De minister hoopt dat de problemen vanaf volgend jaar verleden tijd zullen zijn.

Volgens de woordvoerder van Ter Horst veroorzaakten ook de oude, analoge portofoons al problemen in gebouwen. Daarbij benadrukte hij dat C2000 niet speciaal is ingevoerd om dit op te lossen. Het nieuwe digitale systeem is volgens hem „primair” bedoeld om de communicatie tussen de diverse hulpdiensten, zoals brandweer en politie, onderling te verbeteren.