Desinfecterende gel vliegt weg

Desinfecterende handgels en sprays vliegen de winkels uit. Bij veel drogisterijen zijn de ontsmettende gels al dagen uitverkocht en ook op internet is er nauwelijks nog aan te komen.

Sinds het uitbreken van de Mexicaanse griep is een ware run ontstaan op de producten. Want waar regelmatig handen wassen altijd al een probaat middel was om het verspreiden van besmettelijke ziektes te voorkomen, claimen producenten van de desinfecterende handgels nu dat regelmatig smeren besmetting met de Mexicaanse griep tegen zou gaan.

In de gels zit alcohol wat het virus dat verantwoordelijk is voor de Mexicaanse griep inactief maakt. Volgens producent Herôme zou hun desinfecterende handgel 99,9 procent van alle bacteriën en virussen onschadelijk maken. Ter vergelijking: wassen met water en zeep verwijdert ongeveer 80 procent van alle bacteriën.

Volgens Sammy Mourillon, financieel directeur van Herôme, is de verkoop van hun gels sinds het uitbreken van de Mexicaanse griep enorm gestegen: de afgelopen maanden werden 50 procent meer desinfecterende handgels en sprays verkocht dan vorig jaar om deze tijd.

„De flesjes en sprays gaan als warme broodjes over de toonbank”, zegt Mourillon. „Op veel plekken zijn we al uitverkocht. We raken heel snel door de laatste voorraad heen, al kunnen mensen nog wel via internet onze producten bestellen.”

Ook andere fabrikanten van de gels zijn bijna door de voorraden heen. „Door de enorme run op desinfecterende producten is de levertijd van de Stokospet pompflacon momenteel meerdere weken geworden”, staat te lezen op de website van webwinkel Noodzaken, emergency & outdoor supplies. „Wij krijgen pas begin september weer nieuwe voorraad binnen en onzeker is hoeveel we gaan krijgen.”

In Engeland, waar het aantal gevallen van Mexicaanse griep de laatste dagen hard oploopt, steeg de verkoop van de gels met 70 procent sinds het uitbreken van de griep.