De vrijwilliger

Peter Boot 15/7/2009 Foto Freddy Rikken Peter Boot Organisator Viswedstrijd
Peter Boot 15/7/2009 Foto Freddy Rikken Peter Boot Organisator Viswedstrijd Rikken, Freddy

Acht uur ’s morgens, een scheepstoetertje tettert door het struikgewas en over de vijver, richting een psychiatrische inrichting en het bureau Levende Have van de Rijkspolitie. De start van een 24-uurs viswedstrijd waaraan dit jaar veertien teams zullen deelnemen. Peter Boot (47) is de drijvende kracht achter deze puur mannelijke aangelegenheid. Zwaar getatoeëerde en gebruinde vissers discussiëren in plat Haags over de te volgen tactiek en het ontduiken van de regels door de tegenstanders, het aantal kilo’s dat men verwacht te vangen. Roken daarbij zware shag en drinken liters thermosfleskoffie. Peter hengelde op zijn veertiende voor het eerst een vis naar boven, een blankvoorn die kort daarvoor nog in de Leidse Singel rond zwom. Werd winnaar van zijn allereerste viswedstrijd, kreeg daarvoor een beker en een draagbare visstoel overhandigd. Raakte aan het vissen verslaafd, werd eigenaar van een Haagse hengelsportzaak en bleef onverminderd kleine en grote viswedstrijden organiseren. Vandaag is hij daarvoor om vijf uur opgestaan om het parcours uit te zetten en de ploegennummers in de vette klei te rammen. Om zeven uur volgt de loting en zoals gewoonlijk bemachtigt de concurrentie weer de beste plekken. Peter is daarna 24 uur op pad om problemen op te lossen, de gevangen vis te wegen, vanglijsten in te vullen en de prijzen uit te reiken. Dit alles onder zijn motto; ‘ik ken nie anders’.

Dit is de twaalfde aflevering in een serie over vrijwilligers in de sport.

    • Freddy Rikken