Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Cuba aan de Noordzee

In de rubriek ‘Binnenhuis’ vandaag Mango’s Beachbar, een strandpaviljoen in Zandvoort.

1 Antieke humidor uit Duitse sigarenwinkel, de Duitse opschriften zijn zoveel mogelijk weggekrast. beeld Theo Baart NRC Binnenhuis; Mango's Beachbar; Zandvoort
1 Antieke humidor uit Duitse sigarenwinkel, de Duitse opschriften zijn zoveel mogelijk weggekrast. beeld Theo Baart NRC Binnenhuis; Mango's Beachbar; Zandvoort Baart, Theo

Nieuwe meubels bewerkt strandtenthouder Bas Lammers onmiddellijk met schuurpapier en een hamer. Vers schilderwerk ruïneert hij door er een hand zand over te gooien. En plafonds en muren zijn pas oké als er schimmelige vochtvlekken op zijn aangebracht. „Soms komen hier oudere mensen die zeggen dat mijn zaak wel een likje verf kan gebruiken”, lacht Lammers.

Mango’s Beachbar op het strand van Zandvoort oogt als een plek in Latijns-Amerika: wuivende palmbomen op het terras, bladderende verf op al het houtwerk en roestende lampen aan de plafonds. Sjofele sfeer waar hard aan is gewerkt, zegt Lammers. Wijzend naar het doorgezakte dak van een van de drie bars: „Een megaklus om het zo oud te krijgen.”

Haveloosheid als thema heeft volgens de uitbater ook voordelen. Een schoteltje met een barst hoeft hij niet meteen weg te gooien. En als andere strandtenthouders ’s winters druk in de weer zijn om hun gedemonteerde paviljoen weer helemaal in de verf te zetten, kan de eigenaar van Mango’s Beachbar drie maanden vakantie vieren.

Lammers is de zoon van een horecaondernemer uit de Achterhoek. Zijn vader bestierde een discotheek en de kantine van De Graafschap, de voetballende ‘Superboeren’. Als twintiger verhuisde de jonge Lammers naar Aruba om daar in de horeca te werken. Op het eiland zette hij op verzoek van een grote ondernemer een aantal cafés op. Dat ging hem zo goed af dat hij het negen jaar geleden, op zijn 31ste, tijd vond voor zichzelf te beginnen. Met hulp van een geldschieter kocht hij een houten strandtent in Zandvoort.

Zijn tent moest een thema krijgen, vond Lammers. Hij liet zich daarbij inspireren door het succes van Woodstock in Bloemendaal. Dat was midden jaren negentig de hipste strandtent van Nederland, een soort piratennest met oude sofa’s als strandstoelen. Lammers: „Woodstock bewees dat een strandtent meer kon zijn dan een beddenverhuurder en verkoper van een broodje kroket.”

Hij stripte zijn aankoop tot op het casco om het daarna samen met decorateur en kunstschilder Leon Dufois weer op te bouwen. Met weinig middelen gezelligheid creëren, dat was het credo, zegt Lammers. Uitgangspunt vormden de foto’s die hij tijdens zijn reizen door Latijns-Amerika had geschoten. Zo werd een verweerde muurschildering in Havana door Dufois tot in detail gekopieerd. En niet alleen maakten zij nieuwe meubels oud totdat ze leken op de stoelen en tafels op de foto’s, ook gaven zij oud meubilair een nieuwe bestemming. De deuren van de danszaal in Mango’s Beachbar komen bijvoorbeeld uit een kerk in Israël en de achterwand van een bar uit een Duitse sigarenwinkel.

Net als in zijn cafés op de Caraïben hing Lammers in Zandvoort worsten boven de toog. Tot inspecteurs van de Keuringsdienst van Waren dat tot zijn ergernis verboden. „In Cuba gaan de mensen van het eten van die worst niet dood, hoor.” De stokvissen die hij voor de authentieke uitstraling onder het afdak van zijn bars te drogen had gehangen, haalde hij uit eigener beweging weg. Maar dat was omdat de vislucht hem ging tegenstaan.

De sfeer van Cuba aan de Noordzee bereikt Mango’s Beachbar niet met een stijlvast interieur. Antieke houten kistjes van jeneverstoker Perlstein uit Doetinchem combineert Lammers moeiteloos met koperen lampen uit Marokko, een stoppenkast uit een oude onderzeeër en een oude Citroën HY op het terras. „Het gaat om de uitstraling”, zegt hij. En dat die authentiek is, blijkt hem regelmatig uit de reacties van Cubaanse strandgasten. Lammers: „‘Wat mooi gedaan’, zeggen ze.”

Minder enthousiast zijn de naar de Verenigde Staten gevluchte Cubaanse bezoekers over de vele portretten van Che Guevara in het strandpaviljoen. Alleen de deurmat met het portret van de marxistische revolutionair keuren de Cubanen doorgaans goed. Lammers: „Over die Che kunnen ze heen lopen.”

Meer foto’s van Mango’s Beachbar op nrc.nl/binnenhuis