Borisov: Libië heeft Bulgarije afgeperst

De aanstaande premier van Bulgarije, Bojko Borisov, heeft fel uitgehaald naar de vertrekkende regering. Die heeft zich, zei Borisov gisteren, laten „afpersen” door Libië toen twee jaar geleden vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse dokter werden vrijgelaten nadat ze acht jaar in een Libische cel hadden gezeten.

„Men verbergt voor ons dat we ons als Bulgaren hebben laten afpersen”, zei Borisov. Gisteren was het precies twee jaar na de bevrijding van het zestal. Borisov beweert dat Bulgarije 100 miljoen lev (51 miljoen euro) heeft betaald zodat de verpleegsters de gevangenis konden verlaten.

Reeds bekend was dat Bulgarije na de vrijlating de schuld van Libië, die toen 81 miljoen lev (41,5 miljoen euro) bedroeg volledig heeft kwijt gescholden. De Bulgaarse regering liet toen weten Libië te helpen met „de renovatie van de medische infrastructuur, de behandeling van kinderen met het hiv-virus dat aids veroorzaakt en de financiële hulp aan hun families.” Tot nu is van een betaling aan Libië nooit bewijs geleverd.

De verpleegsters en de dokter kregen in 1999 de doodstraf, omdat ze aan 438 Libische kinderen het hiv-virus zouden hebben toegediend. 56 kinderen stierven. Later bleek uit een rapport dat de doden het gevolg waren van een slechte hygiëne in het ziekenhuis, niet van het toedienen van hiv.

Onder internationale druk werd de straf daarom omgezet naar levenslang, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor hun uitlevering. Dat gebeurde na bemiddeling door Cecilia Sarkozy, de vorige echtgenote van de Franse president, en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier. (AFP)