Beurskoers Vodafone richting herstel

Vodafone kan in het eerste kwartaal van dit jaar een onderliggende omzetdaling van 2 procent hebben geboekt. Maar dat is niet zo slecht tijdens een diepe recessie. Met een lage waardering, een goede kasstroom en een royaal dividendrendement heeft de beurskoers van de mobieletelefoniereus alle ruimte voor verder herstel.

De resultaten van Vodafone kwamen precies overeen met de verwachtingen van de markt. De omzet in Midden- en West-Europa is aanzienlijk gedaald. De indrukwekkende groei op de opkomende markten, onder invloed van de goudmijn in India, zorgde voor compensatie, hoewel de noodlijdende Turkse activiteiten problemen blijven opleveren. De vooruitzichten voor het hele jaar werden bevestigd.

Vodafone is er nog niet. Het mobieletelefoongebruik is volgens veel analisten gevoelig voor de werkgelegenheid. Nu de werkloosheidscijfers op veel van Vodafone’s markten nog steeds stijgen – en naar verwachting nog lange tijd hoog zullen blijven – zal het concern wellicht enige tijd moeten wachten voordat de onderliggende omzet weer gaat stijgen.

Maar soms is geen nieuws ook goed nieuws. De mobieletelefoniereus heeft geen tekenen vertoond van onverwachte zwakheid of verslechtering van zijn marktpositie. Beleggers die Vodafone dit jaar 20 procent van zijn marktwaarde hebben zien verliezen, waren duidelijk opgelucht.

Gezien de stabiele vooruitzichten is het nu mogelijk de aandacht te vestigen op de aantrekkingskracht van Vodafone als beursfonds. In de eerste plaats is daar de lage waardering – van ongeveer zeven maal de verwachte winst, een scherpe korting ten opzichte van de markt.

Dan is er de kasstroom. In het tweede kwartaal is de vrije kasstroom met 21 procent gestegen naar 1,9 miljard pond. Daarmee is het concern een aardig eind op weg om zijn doel van 6 tot 6,5 miljard pond aan het eind van het jaar te bereiken. En als Verizon Wireless, de Amerikaanse joint venture van Vodafone, dividenden gaat terugsluizen naar het moederconcern, zal er nog meer geld naar de schatkist van Vodafone vloeien.

Op zijn beurt biedt de kasstroom een krachtige basis voor het dividend. Het huidige rendement van 6,5 procent lijkt bijzonder aantrekkelijk, nu de rente zo laag is.

Constantine Courcoulas

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Constantine Courcoulas