Arts kan na klacht direct geschorst

Artsen tegen wie een klacht is ingediend, kunnen binnenkort direct worden geschorst. Nu mag een arts doorwerken tot het tuchtcollege een oordeel over de zaak heeft geveld.

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft gisteren de Tweede Kamer laten weten de tuchtwet aan te passen. De wetswijziging geeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de mogelijkheid een arts te schorsen als ze vermoedt dat er ernstige schade ontstaat als hij doorwerkt.

De Orde van Medisch Specialisten is voorzichtig positief. „Wel is onduidelijk wanneer een klacht ernstig genoeg is om te schorsen”, vindt een woordvoerder. „De afweging moet zorgvuldig, want als de arts wordt vrijgesproken door de tuchtraad heb je hem onnodig beschadigd.”

Jaarlijks worden ongeveer 500 tuchtzaken afgehandeld. De maatregel van Klink beoogt patiënten snel inzicht te geven welke arts zijn werk niet goed doet. Aanleiding voor de maatregel is de zaak begin dit jaar rond een neuroloog van Medisch Spectrum Twente in Enschede, die bij tientallen patiënten een foute diagnose stelde, maar jaren kon doorwerken. De minister heeft daarna een commissie om advies gevraagd om het tuchtrecht aan te passen.

Klink publiceert vanaf komend voorjaar ook een zwarte lijst, waarop is te zien welke specialisten, huisartsen en verpleegkundigen een tuchtstraf hebben gekregen.