Abortus op zee stopt om kabinet

De abortusboot zal voorlopig niet meer uitvaren. Uit angst voor vervolging van medewerkers als gevolg van nieuwe Nederlandse regels heeft de organisatie Women on Waves (WoW), die zich wereldwijd inzet voor het recht op zwangerschapsafbreking, alle voor dit jaar geplande reizen afgelast. Volgens abortusarts Rebecca Gomperts, directeur van WoW, is actievoeren te riskant geworden.

In een vraaggesprek met NRC Weekblad zegt Gomperts dat de weerstand tegen abortus in Nederland groeit. Ook het kabinet-Balkenende gaat daarin mee. De ministerraad heeft op 18 mei de regeling voor zwangerschapsafbreking aangepast. Abortuspillen mogen alleen nog maar worden verstrekt in speciale klinieken. Dat geldt ook bij een overtijdbehandeling.

Tot nu toe werd op de abortusboot de pil voor overtijdbehandeling verstrekt op grond van schriftelijke toestemming van toenmalig minister Borst van Volksgezondheid. „We wilden dit jaar vanaf een jacht campagnes voeren voor de kusten van Nicaragua, Chili, Brazilië en Argentinië. Ons juridisch systeem is zo dat, wat volgens Nederlands recht mag, ook legaal is in internationale wateren. Dus vrouwen die meevaren, zijn niet strafbaar. Maar nu riskeren ze vervolging in eigen land als de Nederlandse inspectie zegt dat we strafbaar handelen.”

Women on Waves bereidt een rechtszaak tegen de nieuwe regels voor. „Onder invloed van CDA en ChristenUnie wordt alles steeds meer ingeperkt”, aldus Gomperts. Anti-abortusclubs hebben volgens haar steeds meer financiële middelen en zijn daardoor succesvoller.

NRC Weekblad: pagina 6-9

    • Marcel Haenen