Zuma stelt geduld kiezers op de proef

De 500.000 nieuwe banen die Jacob Zuma nog maar drie maanden geleden toezegde, zullen nog even op zich laten wachten. Tijdens een bijeenkomst met zwarte zakenmannen zei de Zuid-Afrikaanse president gisteren dat de wereldwijde economische crisis de plannen van regeringspartij ANC onmogelijk maakt.

Begin mei, in zijn eerste ‘State of the Nation’, beloofde Zuma dat de regering voor het eind van dit jaar een half miljoen nieuwe arbeidsplaatsen zou creëren en voor 2014 zelfs vier miljoen. Economen trokken die optimistische toezegging al meteen in twijfel.

De Zuid-Afrikaanse economie verkeert voor het eerst in zeventien jaar in recessie. Sinds het begin van de crisis zijn volgens het nationale statistiekbureau naar schatting juist 400.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan. Vooral de mijnsector en de textielindustrie zijn hard getroffen. Meer dan een kwart van de Zuid-Afrikanen zit volgens de officiële cijfers zonder werk.

De vakbonden willen ondertussen beloond worden voor hun hulp bij de verkiezing van Zuma en kondigen iedere week in een andere bedrijfstak stakingen aan. Nadat de bouwvakkers van de stadions voor het WK voetbal van volgend jaar 12 procent meer salaris kregen, hebben deze week de medewerkers in chemie en papierindustrie het werk neergelegd. Zij eisen 10 procent. Ook mijnwerkers dreigen te staken.

De sociale onrust bereikte deze week een hoogtepunt toen bewoners van informele nederzettingen de straat op gingen om te protesteren tegen hun armoedige levensomstandigheden. In Durban, de derde stad van het land naar inwonertal, plunderden 94 leden van de South African Unemployed People’s Movement twee grote supermarkten om naar eigen zeggen hun lege magen te vullen. Zuma heeft aangekondigd de gewelddadige protesten hard aan te pakken.