Zonne-energiebedrijven gaan samen

Energiebedrijf Delta en glasproducent Scheuten in Venlo willen per 1 oktober hun zonne-energieactiviteiten in een joint venture onderbrengen. Voor Delta gaat het om de dochterbedrijven Solland Solar in Heerlen en Sunergy in Rotterdam. Scheuten produceert zonnepanelen. Het richt zich op grootschalige toepassingen van zonne-energie, bijvoorbeeld op daken van industrieterreinen en in zonneparken.

„Op deze manier ontstaat een bedrijf dat de hele waardeketen bestrijkt, van siliciumproductie (Sunergy) tot toepassing van zonne-energie bij bouwprojecten”, zegt Leon Giesen, directeur van Scheuten. „Dat is op de lange termijn van het allergrootste belang. De kosten moeten worden teruggebracht om goed te kunnen concurreren met traditionele energie.” Op korte termijn ontstaat met de joint venture een middelgrote partij op de internationale markt, met 875 werknemers en een verwachte omzet in 2010 van 430 miljoen euro. De woordvoerder van Delta zegt dat zijn bedrijf ervan overtuigd is dat zonne-energie de toekomst heeft. „Rond 2100 verwachten wij dat het goed zal zijn voor tweederde van de totale behoefte.”

De leiding van de joint venture zal zich vestigen in het nieuwe hoofdkantoor van Scheuten in Venlo. Daar worden ook de afdelingen verkoop, onderzoek en ontwikkeling en de productie van zonnecellen op zogeheten dunne film ondergebracht. Op termijn moet langs de A67 een Sunrise-campus ontstaan, waar ook andere schone-energiebedrijven zich kunnen vestigen.

Die plannen en de joint venture hoeven volgens Giesen geen beletsel te vormen om, zoals de provincie Limburg beoogt, ook in het zuiden van de provincie groene energie tot speerpunt te maken. „Solland Solar blijft in Heerlen. Meerdere fabrieken zijn beter te managen dan één grote.”

De joint venture heeft geen plannen om deel te nemen in The Silicon Mine, een nieuw te bouwen siliciumfabriek onder de rook van DSM in Sittard-Geleen. Giesen: „Wij hebben geïnvesteerd in een fabriek in Trenton, Pennsylvania.”

Onder invloed van het nieuwe groene denken had zonne-energie de laatste jaren de wind behoorlijk mee, maar ook in deze sector heeft de economische crisis voor een flinke terugval gezorgd. De woordvoerder van Delta is echter optimistisch over de perspectieven: „In Duitsland, een erg belangrijke markt, trekt het alweer wat aan. Italië en België stabiliseren. In Spanje is nog geen sprake van herstel.”