Yukmouths wiegende pooiergospel

cd hiphop Yukmouth: The West Coast Don

cd hiphop

Yukmouth:The West Coast Don***

Een gangsta rapper die anno 2009 nog steeds opent met het versleten kakkerlakkencitaat uit de film Scarface, zou je het liefst wat links naar andere films sturen. Onder het motto: er is meer, homie. Maar Yukmouth, die met Luniz de wietklassieker I Got 5 On It opnam, houdt nu eenmaal van gebaande paden. Zijn rauwe ode aan de gangcultuur in Los Angeles is grimmig en zomers tegelijk, met ruige raps die botsen met zongekleurde melodieën. Losjes deinende synthesizertonen, frisse percussiebeats, robotzang en schotensalvo’s – met elementen uit alle windrichtingen creëert Yukmouth het ene moment ontspannen wiegende pooiergospel en het andere de soundtrack voor een hete dag vol dreiging in L.A.

In Yukmouth heeft de gangcultuur van de Amerikaanse westkust een trotse ambassadeur. Een veteraan die heeft geleerd de meest uitgewoonde clichés vol verve over het voetlicht te brengen en die in een tijd waarin hiphouse gereïncarneerd dreigt te worden, de liefhebber trakteert op harde en kleurrijke gangsta rap.

    • Saul van Stapele