Windows bezorgt Microsoft forse winstdaling

De resultaten van softwarebedrijf Microsoft zijn het afgelopen kwartaal opnieuw gedaald: 17 procent minder omzet en 29 procent minder winst dan een jaar geleden. De winst daalde van 17,7 miljard naar 14,6 miljard dollar (10,3 miljard euro). Dat heeft het bedrijf gisteravond bekendgemaakt.

De maker van Windows en Office boekte in boekjaar 2008/2009 het slechtste resultaat sinds de beursgang van het bedrijf 23 jaar geleden. Daarmee sluit Microsoft voor het eerst een boekjaar af met een omzetdaling.

De verdiensten daalden over de hele linie, maar vooral de Windows-divisie krijgt harde klappen doordat de pc-verkopen wereldwijd tegenvallen. Bedrijven hebben vanwege de crisis de aanschaf van nieuwe computers en servers uitgesteld. In de consumentenmarkt daalde de gemiddelde prijs van een Windows-licentie omdat consumenten vooral goedkope, lichte laptops, bekend als netbooks, kopen. Daarvoor levert Microsoft een Windows XP-licentie waarop minder verdiend wordt dan op een volledige Windows Vista-versie.

Ook de andere divisies van Microsoft moesten inleveren. De entertainmenttak, die onder meer de Xbox spelcomputer maakt, haalde in het afgelopen kwartaal 25 procent minder omzet door dalende verkopen van de Xbox 360.

Financieel directeur Chris Liddell omschreef de resultaten als „teleurstellend”. Hij is blij dat er 750 miljoen dollar is bespaard aan operationele kosten.

Volgens Microsoft zijn dit nog niet de laatste slechte resultaten van dit jaar omdat de daling in de pc- en serververkoop nog zal doorzetten. Sommige onderzoeksbureaus verwachten dat de daling meevalt. Bedrijven blijven voorzichtig met het investeren in nieuwe infrastructuur. Ondanks de slechte cijfers moet 2009 toch een belangrijk jaar voor Microsoft worden. In oktober komt Windows 7 uit, een besturingssysteem dat tot nu toe positief ontvangen is en ook op netbooks werkt.

De omzet in 2008/2009 daalde met 3,1 procent tot 58,4 miljard dollar (41,1 miljard euro).