Weinig gebruikt tyfusvaccin kan vele levens redden

Rotterdam. Een weinig gebruikt vaccin tegen tyfus kan jaarlijks tot 600.000 mensen het leven redden. Twijfels over het nut van het vaccin in arme landen zijn weg na een onderzoek onder 37.500 mensen in de sloppenwijken van Calcutta, zo schrijven onderzoekers en commentatoren vandaag in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine. Het vaccineren van 60 procent van de bewoners vanaf een leeftijd van twee jaar verminderde het aantal tyfuslijders in dat onderzoek met 80 procent. Het resultaat betekent, schrijven de onderzoekers, dat ook ongevaccineerde mensen geen tyfus meer krijgen. Dat kan doordat dankzij de vaccinaties beduidend minder ziekmakende bacteriën rondwaren. De vaccins zijn al sinds het begin van de jaren negentig op de markt. Ze zijn goedgekeurd voor kinderen vanaf twee jaar, maar er werd getwijfeld aan de werkzaamheid bij peuters en kleuters. Onbehandeld sterft ongeveer een kwart van de tyfuspatiënten. Per jaar zijn dat er 200.000 tot 600.000. Dat cijfer is onzeker door slechte diagnostiek in arme landen. Naar schatting een op de tweintig patiënten blijft drager van de bacterie, maar is dan zelf niet meer ziek. Die mensen zijn een voortdurende besmettingsbron, waardoor de ziekte moeilijk uit te roeien is.