Weer dode activist Rusland

Mensenrechtenactivist Andrej Koelagin van de organisatie Spravedlivost (Rechtvaardigheid) is op 10 juli dood aangetroffen in een zandgroeve buiten de stad Petrozavodsk in de provincie Karelië. Dat maakte de directeur van Spravedlivost, Andrej Stolboenov, pas gisteren bekend. Koelagin, hoofd van de afdeling van Rechtvaardigheid in Karelië, verdween op 14 mei, nadat hij een telefoontje had ontvangen van iemand die hem wilde ontmoeten. Zijn collega’s zijn ervan overtuigd dat Koelagin, die vooral opkwam voor gevangenen, is vermoord. Volgens Stolboenov wordt zijn organisatie al enige tijd bedreigd en onder druk gezet door de autoriteiten. Het bericht van Koelagins dood komt een week na de moord op mensenrechtenactiviste Natalia Estemirova in Tsjetsjenië, die internationale kritiek op de Russische regering losmaakte.

Lees op het blog van de Ruslandcorrespondent meer over Estemirova via nrc.nl/moskou