Waarom 'next question' en niet 'volgende vraag'?

Waarom heet deze rubriek niet gewoon ‘volgende vraag’, wil Rik Smits uit Amsterdam weten.

„Dat is simpel. De rubriek heet next question omdat de krant nrc.next heet”, zegt NRC Weekblad-chef Gijsbert van Es, een van de oprichters van nrc.next. En dus wordt de vraag: waarom heet nrc.next dan nrc.next?

Van Es kan zich de vele sessies over de naam voor de nieuwe krant nog herinneren. „Drie punten waren voor ons duidelijk: het moest een naam worden die goed bekt, een waar ‘nrc’ voor staat, zodat je weet waar de krant vandaan komt, en een naam die aansluit bij een nieuwe groep lezers, de internetgeneratie.”

Omdat NRC Handelsblad er destijds zelf niet uitkwam werd in 2005 namenbureau Zigila ingeschakeld. Creatief directeur Robert Jan Heyning begon met collega’s en freelancers („beeldhouwers, tekstschrijvers, er zit van alles bij”) vrij te associëren. Ze bedachten woorden als nrc croissant, nrc.txt, nrc focus, nrc compris, nrc compact. Maar ook taalneutrale woorden (‘Kodak’ is zo’n woord) en ook Nederlandse woorden. Heyning: „Natuurlijk, een mooi Hollands woord, daar hebben we als eerste naar gekeken, want daar genieten we zelf ook het meest van. Probleem is dat ze al gauw een spruitjesgevoel opwekken.”

In juni 2005 werd de voorlopige shortlist gepresenteerd: nrc.scan, nrc.pocket en nrc.xtra. Engelse woorden dus. Heyning: „We waren ons bewust van de mogelijke verontwaardiging bij de iets behoudendere NRC Handelsblad-lezer. Maar het Nederlands is nu eenmaal een levende taal, en die verandert. Over cadeau hoor je ook niemand meer.”

Perfect waren de woorden niet, geeft Heyning toe: „Nrc.scan kon iets oppervlakkigs krijgen, nrc.compact en nrc.xtra misten zelfstandigheid.” Maar, zegt hij, een woord is per definitie nooit perfect. „Het gaat erom hoe je het positioneert.”

Dat de keuze op nrc.next viel komt volgens Heyning omdat het woord „kort en krachtig” is en „qua letter- en woordbeeld goed past bij nrc”. Bovendien, zegt hij, zit er beweging in: de volgende stap. En het woord next is te combineren met columns en rubrieken.”

Ook nrc.nxt is overwogen. Maar dat zou verwarring veroorzaken: het leek te veel op nrc. Heyning: „Er is één gouden regel bij het bedenken van een naam: verontwaardiging mag, verwarring is dodelijk.”

Freek Schravesande

    • Freek Schravesande