VS steunen Georgië, maar niet zonder kritiek

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft gisteren in Tbilisi gezegd dat de Verenigde Staten Georgië, een jaar na de oorlog met Rusland, zullen blijven steunen. In een emotionele redevoering tot het Georgische parlement drong Biden er bij Rusland op aan het staakt-het-vurenverdrag van augustus vorig jaar te respecteren. Ook zou Rusland volgens hem zijn troepen uit de separatistische Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië moeten verminderen en uiteindelijk geheel terugtrekken.

Biden leverde ook kritiek op de staat van de democratie in Georgië en op de ingeperkte mediavrijheid onder president Saakasjvili. Hijvroeg de parlementariërs zich te richten op het herstel van het machtsevenwicht tussen parlement en de uitvoerende macht, het kiesstelsel op de schop te nemen en vrije media en rechtbanken te garanderen.

Biden deed in zijn toespraak een oproep aan de hele wereld om Rusland niet te volgen in zijn erkenning van de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië. Tegelijkertijd zei hij tegen de Georgische parlementariërs dat er voor Georgië geen „militaire optie” bestond om de beide gebieden terug te krijgen.

Ook zei hij in zijn toespraak dat de VS nog altijd de Georgische ambities steunen om lid te worden van de NAVO, al zeiden Amerikaanse diplomaten in de wandelgangen dat die mogelijkheid voorlopig is bevroren.