VS blijven Saakasjvili steunen

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft gisteren in Tbilisi gezegd dat de Verenigde Staten Georgië een jaar na de oorlog met Rusland blijven steunen. Net zoals hij twee dagen eerder Oekraïne geruststelde, benadrukte Biden in Tbilisi dat het herstel van de betrekkingen tussen Washington en Moskou niet ten koste zou gaan van Georgië.

Maar anders dan de onvoorwaardelijke steun die Georgië in het nabije verleden van de VS kreeg, leverde Biden ook kritiek op de regering van president Saakasjvili. Hij drong er bij parlementariërs op aan dat ze zich richten op het herstel van het machtsevenwicht tussen parlement en de uitvoerende macht en vrije media en rechtbanken garanderen.

Biden deed in zijn toespraak een oproep aan de hele wereld om Rusland niet te volgen in zijn erkenning van de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië. Hij riep Rusland op om zich te houden aan het staakt-het-vurenverdrag van augustus vorig jaar. Tegelijkertijd zei hij tegen de Georgische parlementariërs dat er voor Georgië „geen militaire optie” bestond om de gebieden terug te krijgen.