Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

EénVandaag. In de zomerserie ‘Gesprekken aan de keukentafel’ een onderhoud met zangeres Esmée Denters, die doorbrak via YouTube, over internetsucces, haar samenwerking met Justin Timberlake, haar familie, heimwee en haar toekomstplannen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Terzake: Battle for the Arctic. De strijd om de Noordpool tussen Rusland, Canada, de VS en Denemarken is weer opgelaaid. Door het smelten van het poolijs zijn behalve de doorgang ook de natuurlijke grondstoffen in de bodem gemakkelijker bereikbaar. Canvas, 20.00-20.45u.

Netwerk. Het oude sanitairbedrijf Sphinx gaat volgend jaar sluiten. In sociaal én economisch opzicht verdwijnt een icoon. Maastricht investeerde in 2006 nog 45 miljoen euro in een nieuwe fabriek. Is de gemeente samen met de FNV in staat om de fabriek te behouden? Ook een portret van Badu Bonsu II. Zijn hoofd stond 170 jaar op sterk water in een pot in Leiden. Nabestaanden brengen het hoofd terug naar Ghana. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over zorgverzekeraar UVIT die medicijnen rechtstreeks bij de groothandel aanschaft. Is dit buitensluiten van de apotheek ook in het voordeel van de patiënt? Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Het uur van de wolf: Christo pakt New York in. Kunstenaar Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude slagen er na 23 jaar onderhandelen in New York ‘in te pakken’. ‘The Gates’ is een geschenk van de kunstenaars aan de stad waar zij sinds de jaren zestig wonen. Door de controverse die het kunstwerk oproept, gaat de film vooral over de zin van kunst. Christo: „Coming from a former communist country, I will never, never do something for some reason. I will only do things because I like to do it.” Ned.2, 22.40-23.40u.

Informatief

Operatie Van der Most. Waarin ondernemer Hennie van der Most met hulp van ‘bedrijvendokter’ Theo Bax ondernemers helpt om hun noodlijdende bedrijf van de ondergang te redden. Ned.2, 21.20-22.00u.

Andere Tijden Sport: De magie van de Mont Ventoux. Vele wielerverhalen bezorgden de Mont Ventoux zijn mythische reputatie. In de Tour de France van 1967 stierf Tommy Simpson op de Ventoux aan amfetamine, alcohol en uitputting. Eddy Merckx moest er in een zuurstoftank worden bijgebracht. De 1.912 meter hoge berg wordt morgen weer beklommen. Eddy Merckx, Eric Caritoux, oud-Tourwinnaar Ferdi Kübler, Eric Breukink en Robert Gesink over de Ventoux. Ned.1, 00.20-00.55u.

Muziek

Het beste van de Dolly Dots. Herhaling van de reünie van de Dolly Dots in 2007 in de Ahoy in Rotterdam, ter herdenking van het maandag overleden groepslid Ria Brieffies. De overige vijf Dolly Dots meldden nooit meer te zullen optreden, waarmee dit concert moet worden beschouwd als het definitieve afscheid van deze ‘meidengroep’. Ned.1. 22.00-23.00u.

Zwarte Cross. Verslag van het Zwarte Cross Festival te Lichtenvoorde dat een combinatie biedt van muziek, theater, stunts en humor. Met o.a. Willie Wartaal (De Jeugd van Tegenwoordig), Annemieke Schollaardt (3FM-dj), André Manuel (cabaretier), Roos Rebergen (Roosbeef) en Bennie Jolink (Normaal). Ned.3, 23.00-23.40u.

Ronde van Frankrijk

Tourjournaal. Nieuws en reportages uit de Ronde van Frankrijk met onder meer een verslag van de 19de etappe van Bourgoin-Jallieu naar Aubenas over 178 km. Ned.1, 19.30-20.00u.

Studio Sportzomer: De Avondetappe. Terugblik vanuit Valreas op de etappedag en Tournieuws. Gasten o.a. programmamaker Wilfried de Jong en Marijn de Vries, redactrice van Holland Sport. Ned.1, 23.05-0.05u.

Radio

Zomeravonden.Met vanavond de Twentse muzikant en cabaretier André Manuel. Gesprek over kraaien, liefde en het wezen van ‘krang’, Twents voor binnenstebuiten. Radio 6, 19.00-22.00u.

Oba Live. Stephan Sanders interviewt Stine Jensen, filosoof, literatuurwetenschapper en columnist bij deze krant. Vervolgens interviewt Amanda Kluveld Micha Wertheim, cabaretier/stand-up comedian. Radio 5, 19.00-21.00u.

De Avondetappe.Terugblik op de Touretappe met interviews, achtergrond en analyse. Radio 1, 22.00-23.00u.