VERSCHENEN

Dirk-Jan Arensman: Thomas Rap. Een vrijbuiter in boeken. Thomas Rap, 262 blz. € 14,90

Portret van een uitgever aan de hand van herinneringen van familieleden, vrienden en auteurs.

Remco Campert: Dichter. De Bezige Bij, 700 blz. € 29,90

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Remco Campert een nieuwe editie van de verzamelde gedichten aangevuld met de bundels Ode aan mijn jas en Nieuwe herinneringen. Tegelijk verscheen Poëzie is een daad. Gedichten voor Remco Campert (104 blz. € 17,50) en Vurrukkulluk ( 510 blz. € 10,-), een bundeling van de romans Het leven is vurrukkulluk (1961), Liefdes schijnbewegingen (1963) en Tjeempie! Of Liesje in Luiletterland (1968).

Dichter aan de Maas. Douane, 56 blz. € 10,–

Bundeling met werk van de optredende dichters tijdens de Rotterdamavond van Poetry International Festival.

Gillis J. Dorleijn, Dirk de Geest, Koen Rymenants en Pieter Verstraeten (red.): Kritiek in crisistijd. Vantilt, 329 blz. € 24,95

Essays over de literaire kritiek in Nederland en Vlaanderen tijdens de jaren dertig.

Anco Mali: Met voeten als strijkijzers. De balletcarrière van Alexandra van Rhijn. Aspekt. 162 blz. € 17,95

Op dertienjarige leeftijd wordt Alexandra van Rhijn (1938) ontdekt door choreografe Françoise Adret en ze gaat werken voor het balletgezelschap van de Nederlandse Opera. Geïllustreerde uitgave over de loopbaan van de danseres afgezet tegen de geschiedenis van het Nederlandse ballet.

Nelson Mandela. De biografie. Het geautoriseerde stripverhaal. Contact, €19,90

Een vrije bewerking van Mandela’s autobiografie door jonge Zuid-Afrikaanse striptekenaars. De beeldtaal is bewust traditioneel, net als de ondubbelzinnige visie op blank en zwart: de gevangenbewaarders hebben het schuim op de mond staan, Mandela is geserreerd afgebeeld. Zuid-Afrika heeft net de verjaardag gevierd van – misschien wel – zijn laatste grote held.