Veilingomzet Christie's daalt met 35 procent

Veilinghuis Christie’s heeft het eerste half jaar de omzet met 35 procent zien teruglopen tot 1,2 miljard pond (1,4 miljard euro).

Dat heeft het vanuit Londen opererende bedrijf gisteren bekendgemaakt. Christie’s is eigendom van de Fransman François Pinault en is niet beursgenoteerd. Concurrent Sotheby’s komt in de loop van augustus met de cijfers over het eerste half jaar van 2009.

Meer dan een kwart van de omzet behaalde Christie’s in februari met de driedaagse veiling van het bezit van de overleden Franse modeontwerper Yves Saint Laurent die 342,5 miljoen pond opbracht. Het was de eerste keer in het meer dan 250-jarige bestaan van het bedrijf dat de vestiging in Parijs de hoogste omzet haalde.

Bij een teruglopende omzet steeg Christie’s percentage verkochte voorwerpen licht met 5 procent naar 78,3 procent. „De prijzen blijven sterk en er wordt nog steeds veel geld aan kunst uitgegeven”, zei Jussy Pylkanen, directeur van Christie’s Europa tegen persbureau Bloomberg. Volgens waarnemers is het probleem niet zo zeer dat de kopers wegblijven, als wel dat de veilinghuizen bij de dalende prijzen geen verkopers van kwalitatief goede kunst kunnen vinden. Ook handhaven de prijzen zich niet in elk segment even sterk. Bij de eigentijdse kunst signaleerde het Britse onderzoekbureau ArtTactic een daling van zo’n 75 procent sinds mei 2008. Christie’s zette op die deelmarkt begin vorig jaar 408 miljoen pond om, tegen dit jaar 128,2 miljoen.

Opvallend is dat de omzet in Europa zich relatief handhaafde met een daling van 23 procent. In de VS en Azië halveerden de cijfers. Volgens een woordvoerder van Christie’s is dat te danken aan de zeer geslaagde verkoop van de collectie van Saint Laurent. Het succes daarvan is ook te zien in de top vijf van hoogste opbrengsten die stuk voor stuk op die veiling werden behandeld. Het gaat om Henri Matisse’s Les Couscous (53 miljoen euro), Brancusi’s beeld Madame L.R (29), Eileen Gray’s Drakenstoel (22) en twee composities van Piet Mondriaan voor 21 en 16 miljoen euro.

In januari kondigde Christie’s aan dat het wereldwijd in het personeelsbestand ging snoeien. Inmiddels is het aantal medewerkers met 200 verminderd tot 1900. Volgens directeur Pylkanen is de reorganisatie daarmee voltooid. „We hebben gedaan wat we moesten doen. De betere verkoopprijzen moeten de kunstverkopers vertrouwen geven en dan zal de handel in omvang weer toenemen.”

In Amsterdam veilde Christie’s het eerste half jaar voor in totaal 17,7 miljoen euro. Ook in Nederland is het bedrijf nu twee maal zo groot als Sotheby’s, terwijl ze jarenlang ongeveer evenveel omzetten. Sotheby’s kondigde eerder aan dat het dit jaar het personeelsbestand in Amsterdam decimeert en het aantal veilingen terugbrengt tot slechts enkele per jaar.