Trio per heli uit Belgisch gevang ontsnapt

Drie zware criminelen zijn gisteren met een helikopter ontsnapt uit een gevangenis in het West-Vlaamse Brugge. Naar aanleiding daarvan is in België opnieuw de discussie opgelaaid over de slechte staat waarin het gevangeniswezen verkeert.

Twee handlangers van de gevangenen huurden gistermiddag een helikopter voor een toeristische vlucht. Ze wilden onder meer het Sint-Jan-ziekenhuis in Brugge zien, omdat de vrouw van een van hen daar zou werken. Dat vertelde de helikopterpiloot vanmorgen tegen de VRT-radio. Met een pistool tegen zijn slaap werd de helikopterpiloot gedwongen te landen op een van de binnenplaatsen van de gevangenis, waar de gedetineerden op dat moment werden gelucht. Drie gevangenen wisten zo te ontsnappen.

Nadat de helikopter twintig kilometer verder was geland, dwongen ze een automobilist hen mee te nemen. De vrouw werd later uit de auto gezet. Van de criminelen, die alle drie zijn veroordeeld voor gewapende overvallen, ontbrak vanmorgen nog ieder spoor.

Het is niet voor het eerst dat gedetineerden in België met een helikopter ontsnapten. Dat gebeurde eerder twee keer in 2007. Nadien werd besloten om netten te plaatsen over luchtplaatsen, om herhaling te voorkomen. Slechts bij twee gevangenissen werden tot nu toe netten geplaatst, onder andere op een speciale afdeling van de gevangenis in Brugge waar de gevaarlijkste criminelen van België worden vastgehouden.

Een van de drie ontsnapte gevangen behoort tot die categorie. Maar hij werd onlangs overgeplaatst naar de afdelingen voor ‘gewone’ gevangenen, waar geen netten hangen. De man, die in 2003 al eens ontsnapte uit een gevangenis, had zijn actie in de krant De Morgen in april al aangekondigd. „Als ik wil ontsnappen, dan kan ik ontsnappen. Maar ik ga het nog een paar maanden de tijd geven”, zei hij toen.

Minister De Clerck van Justitie, die eerder al eens moest aftreden na de ontspanning van de wegens kindermoorden veroordeelde Marc Dutroux, was gisterenmorgen juist op bezoek in de gevangenis van Brugge. Voor een tv-programma trok hij een cipiersuniform aan, om aan den lijve te ondervinden wat het werk van een gevangenisbewaarder inhoudt.