Toch celstraf voor doodslaan peuter

Het hof in Arnhem heeft de ex-vriend van de moeder van peuter Diego gisteren in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Rob K. (38) is volgens het hof schuldig aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met de dood tot gevolg. De moeder, Nivea F de D. (33) krijgt vijftien maanden celstraf voor medeplichtigheid.

De zeventien maanden oude Diego overleed op 17 december 2007 aan hevige inwendige bloedingen. Volgens deskundigen het gevolg van “stoten zoals van een bokser op een bokszak”. De rechtbank Almelo had op 19 november 2008 beide ouders nog vrijgesproken omdat zij niet bewezen achtte wie van beiden in de nacht en vroege ochtend van 17 december 2007 het kind het fatale letsel had toegebracht. De rechtbank vond dit zelf een onbevredigende uitkomst, maar kon naar eigen zeggen niet anders. „De gewelddadige dood is een afschuwelijk feit, maar het risico mag niet worden genomen dat een onschuldige wordt veroordeeld.”

Het hof komt nu wel tot een veroordeling van Rob K. omdat het bewijs volgens het hof tot geen ander conclusie kan leiden dan dat hij de peuter het fatale letsel heeft toegebracht. De moeder is volgens het hof nalatig geweest om de mishandeling te voorkomen en om tijdig medische hulp voor haar kind in te schakelen. Het hof concludeert dit aan de hand van breed forensisch medisch onderzoek dat heeft aangetoond in welk tijdvak in de nacht en vroege ochtend van 17 december het fatale letsel is toegebracht. In die periode waren alleen de moeder en haar ex-vriend in de buurt van de peuter. Het Openbaar Ministerie had zes jaar gevangenisstraf geëist, het hof gaf zeven jaar wegens de ernst van het feit en de geschokte rechtsorde.

Lees het arrest van het Gerechtshof Arnhem op nrc.nl/binnenland