Senaat vertraagt hervorming van zorgstelsel in VS

De door de regering-Obama nagestreefde hervorming van het Amerikaanse stelsel van ziektekostenverzekering loopt verdere vertraging op. Gisteren maakte Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, bekend dat de door president Obama gestelde deadline om voor het begin van het zomerreces (op 8 augustus) een wetsvoorstel aan te nemen, door de senatoren niet wordt gehaald. Ook in het Huis van Afgevaardigden dreigt het wetgevend proces momenteel vertraging op te lopen.

Woensdag zette Obama in een op primetime uitgezonden persconferentie beide kamers in het Congres nog onder druk vaart te maken met het opstellen van hun afzonderlijke wetsvoorstellen. Obama had gehoopt dat deze dan direct na de zomer tijdens onderhandelingen in elkaar geschoven konden worden tot één voorstel, waarna Obama dit compromis uiterlijk in oktober tot wet zou kunnen tekenen. Hervorming van het zorgstelsel geldt als het belangrijkste binnenlandse project van Obama.

Gisteren bracht de president het thema van de zorg opnieuw onder de aandacht door een kliniek in Cleveland, Ohio te bezoeken. Tijdens een ander openbaar optreden, beantwoordde Obama vragen uit het publiek. Gevraagd naar het nieuws uit de Senaat zei hij: „Dat is oké. Zolang er maar aan gewerkt wordt. Gewoon blijven werken.”

Obama vergeleek de hervorming onder meer met het voornemen van president Kennedy (1961-1963) om naar de maan te reizen. „Er waren toen ook tijden dat mensen zeiden: ‘Oh, maar dit is idioot, dit is onmogelijk’.”

Morgen in NRC Handelsblad: reportage over de zorg in de VS