Selectie Theater & Dans

Kunnen alleen dunne mensen dansen? Welnee. Volgens Servé Hermans en Aus Greidanus jr. van NT Gent in elk geval niet. Op festival De Parade spelen zij Ballet voor Dikke Jongens, een hartverscheurende muzikale komedie over twee rondbuikige collega’s. Een van hen wil op een personeelsfeestje een dansstuk uitvoeren, om zo zijn geheime liefde te imponeren. Lichte kost, maar niet zonder gewicht. 10-16 aug. Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

De Broekneus

De Broekneus van Oostpool, ook te zien op De Parade, is een scabreuze monoloog op rijm van John Buijsman over de heer Van der Neuk die treurt onder een beuk omdat zijn ‘gemacht’ tot niets in staat blijkt, ondanks inspanningen van een bejaarde prostituee en een bronstige pater. T/m 26 juli Moreelsepark, Utrecht. 31 juli t/m 4 aug M.L. Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

Bonnie & Clyde

Annechien Koerselman brengt op De Parade Bonnie & Clyde, een komedie over het Amerikaanse bankroversduo uit de jaren dertig. Koerselman speelt een slim spel met realiteit en fictie. Het publiek is jury in de rechtszaak tegen de criminele geliefden, maar wordt door de steeds veranderende lezing van hun daden voortdurend op het verkeerde been gezet. Een belangrijke rol is weggelegd voor ophitsende media en een onbetrouwbare verteller. 6-11 aug. Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

Sneeuwwitje van Oranje

In Sneeuwwitje van Oranje, te zien op De Parade, vermengt schrijver Niek Barendsen het sprookje van Sneeuwwitje met een successieoorlog tussen Beatrix en Máxima. In zeer korte scènes, volgepropt met sterke grappen, spelen de vier acteurs vele karikaturale dubbelrollen, zich razendsnel omkledend van kerstengel naar dwerg, naar prinses, en weer terug. De satire, licht als sneeuw, zwart als ebbenhout, bezorgt je een grijnzend uurtje. 31 juli t/m 8 aug Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.

Rode Aarde

Speeltheater Holland brengt op het Noord-Hollands festival Karavaan de voorstelling Rode Aarde ergens in de polder aan de dijk tussen Hoorn en Edam. De poppenspelers spelen met handhoge poppen de onderwerping van het Xhosa-volk door het Britse leger in de 19de eeuw. Een 14-jarig meisje probeert haar stam te redden. De Zuid-Afrikaanse muziek is hypnotiserend, de groene, Hollandse polder lijkt getransformeerd lijkt tot een Afrikaans landschap. T/m 26 juli, bus naar geheime locatie vanaf Schouwburg Het Park, Hoorn. Inl www.karavaan.nl.

De beer van Tsjechov

’t Woud Ensemble speelt op festival Karavaan De beer, een klucht van Anton Tsjechov over een weduwe die ruzie over geld krijgt met haar buurman. Totdat de hartstochtelijke haat omslaat inliefde T/m 26 juli Zuiderzeemuseum, Enkhuizen. Inl 023-

5531469 of www.karavaan.nl.

Ciske de Rat

In de musicalversie van Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld zit hij op de Grebbenberg en blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen – sentiment, volkse vrolijkheid, emoties, gulle grappen – verbluffend mooi in balans gebracht. T/m 31 okt Circustheater Scheveningen. Inl 0900-3005000, www.ciskederat.nl