Selectie Buitenland

Londen

Nog niet zo lang geleden vond je altijd wel een paar genomineerden voor de Turner prijs in Hoxton Square in Oost-Londen. Nu blijkt volgens de Londense media Deptford aan de zuidoever van de Thames de nieuwe hippe kunstenaarsbuurt te zijn. In deze urban village, met typische Victoriaanse huizen en naoorlogse flatgebouwen, een barokke St. Paul’s kerk en Vietnamese cafés, is de Dog & Bell Pub de beste plaats om lokaal kunsttalent te vinden. In een gezellige atmosfeer met bier van lokale brouwerijen en lekker eten kan men lokale exposities aan de muren bewonderen en nieuwe prijswinnaars ontdekken. The Dog & Bell Pub, 116 Prince Street, Londen SE8, www.fancyapint.com/pub

Londen

Studio K is de jongste aanwinst van het Arcola Theater in Oost-Londen en het theater markeert dat met een festival van dans en performance. Adventures in Movement zijn uitvoeringen van 40 gezelschappen met een programma van ballet en Braziliaanse dans tot visueel theater, met beroemdheden en minder bekenden. Met behulp van live muziek, performance en komedie worden sprookjes verteld over mensen die in dieren veranderen en nog veel meer. T/m 2 aug, Adventures in Movement, Arcola Theater, 27 Arcola Street, Londen E8, 020 7503 1646 & www.arcolatheatre.com

Londen

De tere beeldhouwwerken van Eva Rothschild zweven in de ruimte. De kunstenaar uit Dublin wordt geïnspireerd door minimalistische kunst uit de jaren 60 en 70, maar ook door een soort New Age spiritualiteit. Rothschild wordt steeds bekender en heeft niet alleen een solo-expositie in de Stuart Shave Modern Art maar is ook door Tate Modern gekozen voor haar talent om een grootschalig werk toch iets lichts en delicaats mee te geven. In de ruimte waar normaal grote kunstobjecten staan is nu Cold Corners te zien, een dynamisch zigzaggende structuur van metaal waar bezoekers doorheen kunnen lopen. T/m 22 aug, Eva Rothschild in het Stuart Shave Modern Art, 23/25 Eastcastle Street, Londen W1, 004420 7299 7950 & www.modernart.net & t/m 29 nov in Tate Britain, Millbank, Londen SW1, 004420 7887 8888 & www.tate.org

La Roque-d’Anthéron

De 29e editie van het rendez-vous voor pianoliefhebbers, het Festival international de piano de La Roque d’Anthéron, heeft net als voorgaande jaren zowel veel beroemde artiesten (Martha Argerich, Nelson Freire, Hélène Grimaud, Grigory Sokolov, Katia en Marielle Labèque) als jong talent (Alexeï Korobeinikov, Jean-Frédéric Neuburger en drie maal David - Fray, Kadouch en Bismuth op het programma staan. Het festival met klassieke muziek èn jazz vindt plaats in het platanenpark van het Château de Florans, de cisterciënzer abdij van Silvacane en in omliggende dorpjes. Een hoogtepunt: het optreden van de geniale pianofortespeler Andreas Staier. T/m 22 aug, www.festival-piano.com

Arles

Dit jaar viert het belangrijkste fotofestival van Frankrijk, de Rencontres d’Arles, zijn 40ste verjaardag. Dit wordt gevierd met ruim zestig exposities waar de foto's van de toen onbekende, maar nu beroemde stichters van het festival als Lartigue, Doisneau, Kertész, Marc Riboud en Willy Ronis de hoofdrol spelen.

Eregasten zijn Nan Goldin en Martin Parr, maar de echte schok wordt veroorzaakt door de expositie Without Sanctuary. Deze toont ondraaglijke foto’s en briefkaarten van lynchpartijen in de VS van voor Barack Obama. T/m 13 sept, www.rencontres-arles.com