Safaripark Beekse Bergen

Beekse Bergen, 08-07-09. Sfeerbeeld van Safaripark Beekse Bergen, zomerserie ECO. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Beekse Bergen, 08-07-09. Sfeerbeeld van Safaripark Beekse Bergen, zomerserie ECO. Foto Leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

Binnen de poorten van Safaripark Beekse Bergen heerst een serene stilte. Drukte valt hier sowieso niet zo op, vanwege de grootte van het park en de verschillende manieren om je er te verplaatsen: te voet, met eigen auto, per bus of per boot. Maar vandaag is het echt opvallend rustig, beaamt het personeel.

Wellicht is het weer de boosdoener; een loodgrijze lucht met af en toe een bui. „De regen jaagt de mensen weg”, concludeert de jongen achter de friteskiosk nabij het Kongorestaurant. „Vanmorgen was er een schoolreisje en toen hadden we nog wel wat werk. Maar daarna werd het zo rustig. Mijn collega is al naar huis, want er was niets meer te doen.”

Op de Brabantse savanne staan de zebra’s dicht tegen elkaar, hun zwart-witte gestalte weerspiegelt prachtig in de plassen. De jachtluipaarden schuilen voor de regen in houten hokjes die langs de zandwegen zijn gezet. Het zijn de sterke mannetjes die het droge plekje voor zich alleen opeisen, weet de buschauffeur annex rondleider.

„De echte zomerdrukte moet nog komen”, zegt even later een e vrouw in groen uniform die rondleidingen geeft – in een nu vrijwel lege safariboot. Ze heeft maar een stoel genomen dicht bij het handjevol passagiers, de geluidsinstallatie is niet nodig.

„Extreem weer is een groter risico voor onze bezoekersaantallen dan de economische crisis”, zegt parkmanager Sjors van den Boogaart (32) van Beekse Bergen. Ons crisisbeeld klopt niet, want de zaken gaan juist goed, zegt hij. Volgens Van den Boogaart gaan mensen dit jaar minder op vakantie, maar gaan zij meer dagjes uit, zoals naar het safaripark.

In de eerste maanden van dit jaar trok het park volgens Van den Boogaart 5 procent meer bezoekers dan in dezelfde periode vorig jaar. In heel 2008 kwam het bezoekersaantal uit op een record 809.000.

Minder vakantiereizen? Dat geldt in ieder geval niet voor bezoeker Van Woerkum uit Bergeijk. „Drie weken geleden ben ik nog op vakantie geweest naar Marokko”, zegt hij. Nu is hij een dagje uit met zijn vrouw en „de oude mensen”, zijn ouders. Ze doen een autosafari en zijn even uitgestapt voor een kopje koffie in het Kongorestaurant. De crisis heeft geen invloed op zijn vakantie-uitgaven, zegt Van Woerkum. „Op de laatste dag van mijn vakantie zocht ik nog een uitje. Het is meer dan tien jaar geleden dat ik hier kwam, met mijn eigen kinderen.”

Ook voor de 68-jarige heer Samsom uit Hattem is de recessie geen speciale reden om met vakantie in Nederland te blijven. „Wij komen hier al 13 jaar. En als gepensioneerde heb ik niet te klagen over het geld”, zegt hij terwijl hij pakjes sap uitdeelt aan twee van zijn kleinkinderen met wie hij samen met zijn vrouw het park bezoekt. „Als je zelf je lunch meebrengt, is het best te doen.”

En wéér heeft de beeldvorming ons op het verkeerde been gezet, zegt parkbeheerder Van den Boo-gaart.

„Anders dan je zou verwachten, zien wij juist in deze tijd in het park een lichte stijging van de omzet van de horeca en de winkeltjes. Wel hebben we dit jaar iets minder bedrijfsfeestjes.”

Ook de bij het park aangelegde camping en het bungalowpark heeft dit jaar „een aardige bezetting”, aldus Van den Boogaart. Mensen kunnen er een in zebrakleuren geschilderde ‘jungalow’ of zelf hun tent opzetten op de safaricamping. „Wat wel opvalt is dat mensen veel later boeken”, zegt Van den Boogaart. Voorheen legden mensen in januari al een plekje vast voor de zomer, maar nu wachtten ze tot mei of nog nog later. „Ik denk dat mensen veel meer dan voorheen speculeren op een aanbieding.”

Volgens Van den Boogaart zijn het bungalowpark en de camping vooral aantrekkelijk voor gezinnen met jonge kinderen. De gasten krijgen voor de duur van hun verblijf een kaart die hen gratis toegang geeft tot het safaripark en vijf andere attractieparken die eigendom zijn van Libéma. „Gezinnen die hier boeken, krijgen dus alle dagtrips er gratis bij”, zegt Van den Boogaart.

De familie Van den Berg uit Hoofddorp heeft twee weken safarikamp geboekt. Het is voor de eerste keer dat zij dit doen. „De kinderen mochten kiezen: naar Playmobil Funpark of Legoland in Duitsland of naar Safaripark Beekse Bergen”, zegt mevrouw Van den Berg, die even koffiedrinkt met haar man en twee kleuters. „ In de meivakantie zijn we hier ook al een dagje geweest”. Wijzend op haar kinderen: „Zij kozen hiervoor, vanwege de dieren.”

    • Sander Voormolen
    • Leo van Velzen