Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Parlement IJsland stelt Icesave uit tot augustus

Het IJslandse parlement zal vermoedelijk pas begin augustus beslissen over het Icesave-akkoord met Nederland en Groot-Brittannië dat de regering in Reykjavik begin juni sloot.

Het parlement, de Althing, besloot gisteren dat volgende week wordt gebruikt voor nadere bestudering van de overeenkomst. Bij alle politieke partijen, ook de twee regeringspartijen, bestaan grote bezwaren tegen het akkoord.

De parlementsvoorzitter zei te hopen dat Icesave in de eerste week van augustus afgehandeld kan worden.

Volgens het akkoord krijgt IJsland leningen van 1,3 miljard euro van Nederland en 2,3 miljard pond van Groot-Brittannië. Met deze leningen kan de IJslandse overheid voldoen aan de garantie van ruim 20.000 euro per persoon voor spaarders bij Icesave die hun geld kwijt raakten toen de IJslandse bank Landsbanki, eigenaar van Icesave, oktober vorig jaar failliet ging. De Britse en Nederlandse overheden hebben deze garantiesom al aan hun spaarders vergoed.

De leningen hebben een looptijd van vijftien jaar. IJsland hoeft de eerste zeven jaar geen rente (5,5 procent) en aflossingen te betalen.

Het parlement heeft de Centrale Bank en juristen van de Universiteit van IJsland om informatie gevraagd over de rechtsgrond voor het akkoord. Een aantal IJslandse juristen bestrijdt dat de EU-garantie van ruim 20.000 euro voor spaargeld ook geldt in de Europese Economische Ruimte, waarvan IJsland deel uitmaakt.

De regering streeft naar spoedige parlementaire goedkeuring van het akkoord, omdat het Internationale Montaire Fonds (IMF) binnenkort moet beslissen over een tweede deel van een lening van 2,1 miljard dollar die IJsland afgelopen herfst kreeg. Met dit geld van het IMF wil de regering de drie genationaliseerde banken nieuw kapitaal verschaffen. Twee banken – Glitnir/Islandsbanki en Kaupthing – komen waarschijnlijk in handen van buitenlandse schuldeisers, zoals Deutsche Bank en de Japanse bank Sumitomo.

Landsbanki blijft eigendom van de staat. IJsland heeft volgens het Icesaveakkoord zeven jaar de tijd om eigendommen van Landsbanki – voornamelijk in Engeland – te verkopen. Hiermee zou volgens premier Johanna Sigurdardóttir 75 tot 95 procent van de totale Icesaveleningen kunnen worden afgelost.

Als het parlement het Icesave-akkoord goedkeurt, kunnen meer claims verwacht worden, zoals van lagere overheden in Nederland die circa 400 miljoen euro kasgeld bij Icesave hadden gedeponeerd.