Oproep in China: breek met N-Korea

Een groep Chinese intellectuelen heeft in een open brief aan de Chinese autoriteiten opgeroepen te breken met het „duivelse regime” in Noord-Korea en samen te werken met de Verenigde Staten om de 22 miljoen Noord-Koreanen „te bevrijden”.

De op Chinese websites gepubliceerde brief is ondertekend door honderd wetenschappers en mensenrechtenactivisten en is van de hand van politicoloog en internetondernemer Zhang Hui uit Peking. Zhang is ook een van de initiatiefnemers van Charter 08. In dat document wordt gepleit voor democratische vernieuwingen in China.

Het is voor het eerst dat intellectuelen in China pleiten voor een totale economische en politieke blokkade van het communistische Noord-Korea. Zij propageren hereniging van Noord- en Zuid-Korea tot een democratisch buurland van China.

De publicatie van de open brief, die inmiddels wordt gecensureerd door de internetpolitie, valt samen met de instelling van nieuwe sancties door de VN tegen Noord-Koreaanse bedrijven en regeringsfunctionarissen die verbonden zijn aan het atoomprogramma van Pyongyang.

Intussen onderzoeken de VS, China, Rusland, Zuid-Korea en Japan hoe Noord-Korea met economische steun verleid kan worden terug te keren naar het zespartijenoverleg. Volgens de bank Goldman Sachs in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gaat het bij die steun om 28 miljard euro. De aanzienlijke omvang van dit bedrag hangt samen met de Chinese en Zuid-Koreaanse zorg dat internationale investeerders wegtrekken als Pyongyang een nucleair wapen in handen krijgt. Tijdens de ASEAN-top, donderdag in het Thaise Phuket, bevestigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat Noord-Korea omvangrijke economische hulp kan verwachten als de ‘Geliefde Leider’ Kim Jong-il de ontwikkeling van een atoombom staakt.

China/Noord-Korea: pagina 5

    • Oscar Garschagen