Omstreden president wint in Kirgizië

President Koermanbek Bakijev heeft de verkiezingen in Kirgizië gisteren met ruime meerderheid gewonnen en wordt voor een tweede termijn staatshoofd van het Centraal-Aziatische land. Volgens voorlopige uitslagen die de kiescommissie gisteravond bekendmaakte kreeg Bakijev bijna 90 procent van de stemmen.

Zijn overwinning werd algemeen verwacht. De oppositie verwerpt de uitslag. Volgens haar is er massaal gefraudeerd.

De belangrijkste oppositiekandidaat, Almazbek Atambajev, had zich in de loop van de verkiezingsstrijd teruggetrokken. Volgens hem heeft Bakijev op grote schaal stemfraude gepleegd. Waarnemers van de oppositie zouden geweerd zijn bij stembureaus, zodat aanhangers van Bakijev konden sjoemelen met de stemmen. Atambajev, leider van de Sociaal-Democratische Partij en zakenman, noemt de stemming „ongeldig”. Hij eist nieuwe verkiezingen.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft de verkiezingen vanochtend fel bekritiseerd. Ze zouden niet voldoen aan de norm voor vrije en eerlijke verkiezingen.

De kiescommissie heeft de eis van de oppositie inmiddels afgewezen. Zij verklaarde de verkiezingen op de landelijke televisie geldig. „In feite hebben we maar weinig klachten gekregen”, zei het hoofd van de commissie. De verkiezingen waren volgens hem kalm en ordentelijk verlopen.

In het havenstadje Bakytsji kwam het gisteren tot rellen toen politieagenten met gummiknuppels en traangas een betoging van de oppositie uiteensloegen. Verder waren er geen ongeregeldheden.

De Verenigde Staten en Rusland hebben de verkiezingen en de erop volgende onrust nauwlettend gevolgd. Beide landen hebben militaire bases in het strategisch gelegen Kirgizië. De Amerikaanse basis Manas nabij Bisjkek vervult een steeds belangrijkere rol bij de bevoorrading van de missie in Afghanistan. (AFP, AP, Reuters)