Oeps... we waren alleen maar aan het oefenen

Een bosbrand bedreigde gisteren de buitenwijken van het Franse Marseille. Het vuur ontstond tijdens een militaire oefening, waarbij lichtkogels de begroeiing deden ontbranden. Burgemeester Jean-Claude Gaudin noemt het voorval een „onvoorstelbare stommiteit”.

De bosbrand legde sinds woensdagmiddag al 1.300 hectare in de as. Intussen is de brand onder controle, maar nog niet gedoofd.

De militaire rechtbank heeft een onderzoek geopend en er werd al één officier geschorst.

Dat deze huizen in de oostelijke buitenwijk Trois-Ponts gespaard zijn gebleven lijkt een wonder. Waarschijnlijk hebben de bewoners de instructies van de brandweer goed opgevolgd. Als het vuur eraan komt: daken natspuiten en emmers met water gereed houden om neerdalende houtstukjes te doven. Als het vuur arriveert: deuren en ramen sluiten en midden in het huis gaan staan, waar de minste stralingshitte is. Als het vuur voorbij is: naar buiten rennen om de kleine brandhaarden te blussen.