NXP zoekt investeerder Home divisie

Chipbedrijf NXP zoekt een mede-investeerder voor de Home-divisie, voor het gedeelte waar chips voor settopboxen en digitale tv’s gemaakt worden. NXP is al in gesprek met een mogelijke partner.

Dat zegt NXP-topman Richard Clemmer in een toelichting op de kwartaalcijfers. Bij het zogeheten System on chip-gedeelte van de Home-divisie werken wereldwijd circa 2.000 mensen. Clemmer benadrukt dat het niet om een verkoop gaat. „We zoeken een betere kapitaalstructuur voor dat onderdeel van NXP. We zijn al in gesprek met een mogelijke kandidaat, die aanvullende technologie in huis heeft en in een stabiele financiële situatie verkeert.”

Clemmer wil niet zeggen wie de mogelijke mede-investeerder is. Hij verwacht dat de deal binnen enkele maanden rond is.

De Home-divisie haalde in het afgelopen jaar een omzet van 181 miljoen dollar, terwijl de totale NXP omzet in de afgelopen drie maanden 857 miljoen dollar (603 miljoen euro) bedroeg.

De omzet toont ten opzichte van het vorige kwartaal weer groei doordat leveranciers voorraden beginnen aan te vullen. Van een opleving in de chipmarkt is echter nog geen sprake, benadrukt het technologiebedrijf.

De winst van NXP over het tweede kwartaal bedroeg 344 miljoen dollar (242 miljoen euro). Dat resultaat is vooral te danken aan een schuldenruil die NXP dit voorjaar 517 miljoen dollar opleverde.

De omzet groeide ten opzichte van het afgelopen kwartaal met 26,2 procent. Maar in vergelijking met het tweede kwartaal van 2008 (omzet van 1,2 miljard dollar) is er nog steeds sprake van een verslechtering. De bezettingsgraad van de chipfabrieken blijft steken op 53 procent.

Richard Clemmer verving Frans van Houten, die eind 2008 onverwacht uit zijn functie werd gezet. NXP reorganiseert onder druk van de crisis. Het verkocht de mobiele divisie. Fabrieken in Frankrijk en in de VS zijn inmiddels verkocht of stilgelegd. In totaal schrapt NXP 1.300 van de 5.500 Nederlandse banen.

    • Marc Hijink