NRCBOEKEN.NL

Marcel Proust Cover van ‘Lire’

Bubblegum-popsongvoor Marcel Proust

De Franse chanteuse Pascale Borel eert de Franse auteur Marcel Proust met een bubblegum-popsong. Borel, voormalige zangeres van de groep Mikado, zingt in ‘J’aime tellement Proust’ over haar liefde voor de auteur. Het nummer is geschreven in samenwerking met Jérémie Lefebvre, romancier en musicus, die het volgende album van Lio produceert. De clip zit vol referenties aan het Proustuniversum met Illiers-Combray, Sarah Bernhardt, Robert de Montesquiou, etc.. (DL)

Het Vaticaan prijst Oscar Wilde

Het Vaticaan heeft het maar druk met het herwaarderen, en ze doen het steeds sneller. Moest Galileï nog zo’n vier eeuwen wachten voor hij zijn heilige gelijk, Oscar Wilde is na ruim een eeuw al goed voor vergoelijkende woorden, zo berichtte The Guardian. (En met het recente nihil obstat voor de nieuwe Harry Potter-verfilming, lijkt het erop dat men in Rome de actualiteit bijhoudt). Het zal een lastige afweging geweest zijn tussen Wildes homoseksualiteit en zijn (late) bekering tot het katholicisme, maar volgens een bespreking van een boek over Wilde door Paolo Gulisano, was Wilde toch vooral een moreel mens: ‘iemand die de moderne wereld glashelder wist te analyseren, zowel de goede als de slechte kanten.’ Volgens het huisorgaan van Rome, L’Osservatore Romano kan Wilde’s moeizame leven gezien worden als een zoektocht naar het beloofde land, ‘een weg die hem leidde naar zijn bekering tot het Katholicisme, een religie die alleen geschikt was voor heiligen en zondaars; voor respectabele mensen volstaat de Anglicaanse Kerk.’ (TJ)

TIJDSCHRIFT

DWB

Het is volgens essayist Samuel Vriezen ‘wellicht het meest opvallende verschijnsel in de Amerikaanse poëzie van de afgelopen tien jaar’: flarf. Dat klinkt als een grap en dat is het voor een groot deel ook. De website poetry.com schreef poëziewedstrijden uit en wie mee deed, kreeg in een reply te horen dat het betreffende gedicht door experts was beoordeeld, dat het van fantastische kwaliteit was en vooral uitgegeven diende te worden: de standaardreactie op gedichten was geboren. Het bewoog dichter Gary Sullivan in 2000 tot het schrijven van ‘Mm-hmmm’, een gedicht dat bestond uit een ‘onsmakelijk samenraapsel van banaliteiten, puberale meligheden en onzinwoorden’ dat voor een deel bestond uit tekst die van het internet was geplukt. Digitale ready-mades dus. Vriezen laat zien dat flarf nu ook Nederland heeft bereikt. Zo stelt dichter Jeroen van Rooij zijn gedichten samen met reacties van internetfora waar amateurs zich uitlaten over nieuwe gedichten. Verder in DWB, dat als thema ‘Aangespoeld’ heeft, een stuk over het werk van H.H. ter Balkt en nieuw werk van onder andere Peter Verhelst en Koen Peeters. (SK)

OP DE SITE

Simon Vinkenoog en auteursportretten

F. Starik doet verslag van de begrafenis van Simon Vinkenoog, schrijversportretten van Peter van Dongen.

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger en Sebastiaan Kort

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Sebastiaan Kort
    • Toef Jaeger