Nederlander moest weg bij NAVO in VS na screening door AIVD

Rotterdam. Een Nederlandse burgermedewerker op het NAVO-hoofdkwartier in de VS is uit zijn functie gezet, omdat hij niet door een screening was gekomen van veiligheidsdienst AIVD. Dat meldde De Telegraaf gisteren. Volgens de krant was gebleken dat de functionaris ”mogelijk chantabel” zou zijn, en dat er een risico was dat de man informatie zou ”verkopen aan kwaadwillenden”. De AIVD bevestigt dat de ,,securitiy clearance” van de functionaris is ingetrokken na een herhalingsonderzoek. De dienst wil niet ingaan op de identiteit van de man of de inhoud van het onderzoek. De functionaris werkte op het NAVO-kwartier in Norfolk bij het Allied Command Transformation (ACT). Dat geeft leiding aan de modernisering van de NAVO. Volgens De Telegraaf had hij toegang tot zeer gevoelige informatie. Nadat zijn clearance was ingetrokken is de man uit zijn functie gezet en heeft hij de VS moeten verlaten. De functionaris ontkent dat hij een veiligheidsrisico vormt, en vecht de resultaten van het AIVD- onderzoek aan. Zijn advocaat M. Ruperti spreekt van ”grove nalatigheid” van de inlichtingendienst. Zijn ontslag zou tot onrust hebben geleid. Leidinggevenden zouden zich achter de functionaris hebben geschaard.