Muis Tiny doorbraak in stamcelonderzoek

Tiny, zo heet de eerste gekloonde muis, ontstaan uit een bindweefselcel van haar kloonouders. Inmiddels zijn er nog 27 muizen op die manier geboren. Een van de mannetjes heeft inmiddels alweer gezonde nakomelingen, geboren na een normale copulatie.

De dieren leven in Peking en zijn gemaakt door onderzoekers van het zoölogisch instituut van de Chinese academie van wetenschappen. Daarmee is het voor het eerst gelukt om zoogdieren te klonen zonder gebruik te maken van pluripotente stamcellen uit embryo’s.

Het onderzoeksverslag van de Chinezen is gistermiddag online gepubliceerd in Nature.

Pluripotente stamcellen zijn stamcellen die nog geen enkele specialisatie hebben ondergaan en in principe uit kunnen groeien tot elke gewenste lichaamscel: of het nu een huid-, hart-, of hersencel is. Het winnen van stamcellen uit embryo’s is echter ethisch omstreden.

Het alternatief is om lichaamscellen die al enige specialisatie hebben ondergaan weer terug te zetten naar een pluripotente uitgangstoestand. De geboorte van gezonde dieren die zelf voor nakomelingen zorgden is een voorlopige kroon op dat werk.

De Chinese onderzoekers zeggen in een verklaring overigens dat ze vinden dat het onderzoek aan embryonale stamcellen ook moet doorgaan.