Mafste uithoek van de Amerikaanse film

DVD * * * *

Wholphin no 8

Regie: diverse regisseurs, € 19,00

Wholphin biedt uitkomst voor ‘zeldzame en ongeziene korte films’ op dvd, en blijft verrassen. Het is een initiatief van de schrijvers rond het literaire tijdschrift McSweeney’s. Het nieuwste nummer biedt onder meer een liefdesgeschiedenis van de Britse kunstenaar Sam Taylor-Wood, Love You More (geproduceerd door Anthony Minghella), een documentaire van de Amerikaanse fotograaf Lauren Greenfield met als titel en onderwerp kids + money en films van hier (nog) onbekende makers.

Volgens de samenstellers gaat het steevast om films die je het gevoel geven dat zij kregen toen ze hoorden dat walvissen en dolfijnen het weleens met elkaar doen (en dan een wholphin krijgen, oftewel een walfijn – er schijnt er een te wonen in het dolfinarium van Hawaï). In filmtermen vertaald: ze lijken allemaal te houden van het werk van Miranda July, de maakster van de film Me And You And Everyone We Know, maar ook van korte films, performances, muziek en wat niet al, allemaal vergeven van dezelfde even lollige als melancholieke sensibiliteit.

Er staat ook een film op van schrijver Dave Eggers zelf, het boegbeeld van McSweeney’s. Eggers vroeg onder anderen acteur James Franco een slaapkamer volkomen aan diggelen te slaan, een taak waarvan hij zich overtuigend kwijt. Van de kamer blijft helemaal niets over. Een korte clip van The Room Before and After, Part 1, is op YouTube een succes. Op de dvd duurt het raggen en rammen 32 minuten.

Op de website wolphindvd.com zijn de dvd’s te bestellen, maar de films zijn ook te downloaden voor twee dollar per stuk en er zijn vele extra’s te vinden, die samen een venster bieden op de mafste uithoek van de Amerikaanse onafhankelijke film.

Bianca Stigter

    • Bianca Stigter