Kunst4Kids

In Maastricht kun je op een tentoonstelling de huisjes van Jip en Janneke en Floddertje bezoeken.

Floddertje maakt soep Illustratie Fiep Westendorp Westendorp, Fiep

Ken je Floddertje, Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet? Zij zijn allemaal getekend door Fiep Westendorp. Op de tentoonstelling De wereld volgens Fiep in Maastricht kun je nu meer dan honderd van haar originele tekeningen zien, spelletjes doen en verhalen luisteren.

In drie huisjes kun je zien hoe Fiep mensen, dieren en dingen tekende. Dat deed ze vooral voor de verhalen van Annie M.G. Schmidt, maar je kunt zien dat ze ook voor reclames tekeningen maakte. In het eerste huisje zie je natuurlijk Jip en Janneke, Otje maar ook de Stampertjes, de grote familie uit het verhaal van Pluk van de Petteflet. In een ander huisje kun je zien hoe ze dieren tekende. Echte dieren, zoals Takkie, de teckel van Jip en Janneke, maar ook verzonnen dieren, zoals de Krullevaar.

Anna (10) vindt de tekeningen van Fiep heel mooi. „Ik kijk heel goed en probeer ze dan na te tekenen”, zegt ze. Haar broertje Harm is acht en vindt vooral de spelletjes op de computer leuk, waarin de figuren van Fiep een hoofdrol spelen. In een van de spelletjes moet je zorgen dat Floddertje niet vies wordt, door de blikken verf te ontwijken die aan de ladder hangen.

De tekeningen hangen niet alleen maar in die huisjes omdat het gezellig staat, maar ook omdat er niet te veel licht op mag komen. Veel van die originele tekeningen zijn al veertig jaar oud en door het licht kunnen de kleuren vervagen. Op de tekeningen zie je dat Fiep wel eens foutjes maakte en die dan met typex corrigeerde. Als ze echt niet tevreden was dan knipte ze gewoon een stuk van de tekening af, heel makkelijk.

In de huisjes kun je met een koptelefoon naar de verhalen luisteren van Annie M.G. Schmidt. Of je kunt naar de tekenfilm kijken van Pim en Pom, de twee katjes die samen allerlei avonturen beleven. In het doe- en speurboekje dat je kunt afhalen bij de ingang staan allerlei vragen en opdrachten waardoor je de tentoonstelling zelf kunt ontdekken.

Fiep tekende zestig jaar lang, dus meerdere generaties zijn opgegroeid met haar tekeningen. Wist je dat Jip en Janneke al 57 jaar bestaan? Fiep Westendorp is in 1916 geboren en maakte in haar leven meer dan zesduizend tekeningen! Ze overleed in 2004. Kunsthistorica Gioia Smid vond dat haar werk goed bewaard moest blijven en heeft de Fiep Westendorp Foundation opgericht. Die stichting bewaart alle tekeningen van Fiep en af en toe lenen ze die uit, zoals nu aan het Centre Céramique.

Voor de volwassen bezoeker is vooral het gedeelte interessant dat is gewijd aan de tekeningen die Westendorp maakte voor de vrouwpagina van Het Parool, van 1949 tot 1968. ‘Wanneer u te dik bent eet u te veel’, is één van de thema’s waarbij Fiep Westendorp de tekeningen moest maken. Echt iets voor Fiep, want die hield niet van braaf. Een dikke mevrouw kijkt op haar tekening schuldbewust als ze nog een taartje naar binnen werkt.

De tentoonstelling ‘De wereld volgens Fiep’ is tot 18 oktober te zien in het Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht. Voor kinderen van zes tot elf jaar worden op 28 juli, 7 aug en 2 sept workshops georganiseerd, waar je zelf allerlei mooie Fiep-dingen kan maken. Inl: www.centreceramique.nl

    • Stephanie van Strijen